ZELENI KROV NA DOMU ZDRAVLJA STARI GRAD

U okviru projekta ”Zeleni krovovi Beograda”, Gradska opština Stari grad u saradnji sa udruženjem građana ZEN art i Sekretarijatom za zaštitu životne sredine grada Beograda, otvorilo je danas zeleni krov na Domu zdravlja Stari grad.

Krovni parkovi datiraju od davnina, a danas su od velikog značaja za urbane sredine kako zbog svojih estetsko – funkcionalnih namena, tako i zbog uticaja koji imaju na razvoj biodiverziteta. ”Poznato je da zeleni krovovi poboljšavaju kvalitet vazduha i povećavaju energetsku efikasnost samih zgrada” istakli su članovi udruženja i dodali da je potrebno posebno insistirati na igradnji zelenih krovova na zgradama javnih institucija poput domova zdravlja, škola itd.

”Primena zelenih krovova donosi višestruke pozitivne efekte na kvalitetniji život u urbanim sredinama, poput smanjenja ukupne potrošnje energije za grejanje i hlađenje objekata te povećanju površine pod vegetacijom u centru grada. Drago nam je što je centralna gradska opština prepoznala značaj jednog ovakvog projekta i verujemo da će se i u budućnosti razviti trend izgradnje zelenih krovnih parkova” navode članovi udruženja koji stoje iza projekta ”Zeleni krovovi Beograda”.

Gradska opština Stari grad kroz svoj projekat ”Stari grad misli na životnu sredinu” tokom ove godine pokrenula je niz akcija i projekata koji su za cilj imali poboljšanje kvaliteta života na Starom gradu. ”Kroz različite akcije trudimo se da edukujemo naše sugrađane zajedničkim snagama doprinesemo očuvanju životne sredine” istakao je predsednik Skupštine opštine Stari grad Dušan Petrić. ”Danas je postavljen prvi zeleni krov na teritoriji naše opštine, tačnije na krovu našeg lokalnog doma zdravlja, a u budućnosti planiramo izgradnju još nekoliko zelenih krovova koji će umnogome pomoći razvoju biodiverziteta na našoj opštini” zaključio je Petrić.