ЗЕЛЕНИ КРОВ НА ДОМУ ЗДРАВЉА СТАРИ ГРАД

У оквиру пројекта ”Зелени кровови Београда”, Градска општина Стари град у сарадњи са удружењем грађана ЗЕН арт и Секретаријатом за заштиту животне средине града Београда, отворило је данас зелени кров на Дому здравља Стари град.

Кровни паркови датирају од давнина, а данас су од великог значаја за урбане средине како због својих естетско – функционалних намена, тако и због утицаја који имају на развој биодиверзитета. ”Познато је да зелени кровови побољшавају квалитет ваздуха и повећавају енергетску ефикасност самих зграда” истакли су чланови удружења и додали да је потребно посебно инсистирати на иградњи зелених кровова на зградама јавних институција попут домова здравља, школа итд.

”Примена зелених кровова доноси вишеструке позитивне ефекте на квалитетнији живот у урбаним срединама, попут смањења укупне потрошње енергије за грејање и хлађење објеката те повећању површине под вегетацијом у центру града. Драго нам је што је централна градска општина препознала значај једног оваквог пројекта и верујемо да ће се и у будућности развити тренд изградње зелених кровних паркова” наводе чланови удружења који стоје иза пројекта ”Зелени кровови Београда”.

Градска општина Стари град кроз свој пројекат ”Стари град мисли на животну средину” током ове године покренула је низ акција и пројеката који су за циљ имали побољшање квалитета живота на Старом граду. ”Кроз различите акције трудимо се да едукујемо наше суграђане заједничким снагама допринесемо очувању животне средине” истакао је председник Скупштине општине Стари град Душан Петрић. ”Данас је постављен први зелени кров на територији наше општине, тачније на крову нашег локалног дома здравља, а у будућности планирамо изградњу још неколико зелених кровова који ће умногоме помоћи развоју биодиверзитета на нашој општини” закључио је Петрић.