ZAVRŠENO PRVENSTVO BALKANA U RAGBIJU 13

Prvo Prvenstvo Balkana u ragbiju 13 održano je od 17. do 19. oktobra pod pokroviteljstvom Gradske opštine Stari grad. Prvi takmičarski dan odigran je na terenu ragbi kluba “Dorćol”, u Donjem gradu na Kelemegdanu. U prvoj utakmici, koju je svečano otvorio predsednik opštine Stari grad Dejan Kovačević, Srbija je pobedila Mađarsku sa 50-0. Kasnije, istog dana, Grčka je bila bolja od Bosne i Hercegovine sa i odnela pobedu rezultatom 58:6.

– Ovo je jedna u nizu sportskih manifestacija koje naša opština pomaže. Kao lokalna zajednica trudimo se da pomognemo i podržimo mlade ljude. Sport ne zna za granice i želimo da se njime uspostave nova prijateljstva – rekao je Dejan Kovačević.

Drugi takmičarski dan otvoren je utakmicom za treće mesto, u kojoj su se sastali Bosna i Hercegovina i Mađarska. Bio je to susret dve reprezentacije koje tek krče put u evropskoj ragbi 13 porodici. Mađarska se nalazi na 25. mestu evropske rang liste, dok Bosne i Hercegovine još uvek nema na njoj, jer je Balkanski šampionat prvo zvanično takmičenje za ovu reprezentaciju. Ipak, Bosna i Hercegovina je napravila iznenađenje i sasvim zasluženo trijumfovala sa 32:6.

Reprezentacija Grčke je u finalnom meču, koji je odigran na stadionu Nastavnog centra Makiš u Beogradu, pobedila reprezentaciju Srbije rezultatom 50:22. Pobednička reprezentacija, koja je uglavnom sastavljena od igrača koji igraju u Australiji, bila je prejaka za „Orlove“, iako je naša reprezentacija zvanično deveta u Evropi, dok Grčka zauzima osamnaesto mesto.

Početni udarac na finalnom meču odigrao je Petar Bojović, član Veća opštine Stari grad. On je poručio organizatorima Prvenstva da će opština Stari grad i dalje stajati iza ovako ozbiljnih takmičenja koja promovišu srpski sport kako u zemlji tako i u inostranstvu.

– Ragbi federaciju Srbije prepoznali smo kao organizaciju koja veoma uspešno predstavlja našu zemlju. Ragbi u Srbiji ima dugu tradiciju. Igru su u Srbiju doneli naši vojnici koji su boravili na jugu Francuske za vreme Prvog svetskog rata – podsetio je Petar Bojović.