ЗАВРШЕНО ПРВЕНСТВО БАЛКАНА У РАГБИЈУ 13

Прво Првенство Балкана у рагбију 13 одржано је од 17. до 19. октобра под покровитељством Градске општине Стари град. Први такмичарски дан одигран је на терену рагби клуба “Дорћол”, у Доњем граду на Келемегдану. У првој утакмици, коју је свечано отворио председник општине Стари град Дејан Ковачевић, Србија је победила Мађарску са 50-0. Касније, истог дана, Грчка је била боља од Босне и Херцеговине са и однела победу резултатом 58:6.

– Ово је једна у низу спортских манифестација које наша општина помаже. Као локална заједница трудимо се да помогнемо и подржимо младе људе. Спорт не зна за границе и желимо да се њиме успоставе нова пријатељства – рекао је Дејан Ковачевић.

Други такмичарски дан отворен је утакмицом за треће место, у којој су се састали Босна и Херцеговина и Мађарска. Био је то сусрет две репрезентације које тек крче пут у европској рагби 13 породици. Мађарска се налази на 25. месту европске ранг листе, док Босне и Херцеговине још увек нема на њој, јер је Балкански шампионат прво званично такмичење за ову репрезентацију. Ипак, Босна и Херцеговина је направила изненађење и сасвим заслужено тријумфовала са 32:6.

Репрезентација Грчке је у финалном мечу, који је одигран на стадиону Наставног центра Макиш у Београду, победила репрезентацију Србије резултатом 50:22. Победничка репрезентација, која је углавном састављена од играча који играју у Аустралији, била је прејака за „Орлове“, иако је наша репрезентација званично девета у Европи, док Грчка заузима осамнаесто место.

Почетни ударац на финалном мечу одиграо је Петар Бојовић, члан Већа општине Стари град. Он је поручио организаторима Првенства да ће општина Стари град и даље стајати иза овако озбиљних такмичења која промовишу српски спорт како у земљи тако и у иностранству.

– Рагби федерацију Србије препознали смо као организацију која веома успешно представља нашу земљу. Рагби у Србији има дугу традицију. Игру су у Србију донели наши војници који су боравили на југу Француске за време Првог светског рата – подсетио је Петар Бојовић.