U BIBLIOTECI “ĐORĐE JOVANOVIĆ” – SALA PARTNERSKIH

U biblioteci “Đorđe Jovanović”, u Zmaj Jovinoj 1, na pravoslavni praznik Lazareva subota, otvorena je Sala partnerskih opština Starog grada. Svečanom činu, pored naših gostiju sa Kipra, Mađarske, Skoplja, Bitolja i Kotora prisustvovali su i Vida Ognjenović, književnica i Jovan Radulović, direktor Biblioteke grada.
Salu partnerskih opština otvorila je Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad, koja je pozdravljajući sve goste rekla da joj je izuzetno drago da se dugogodišnja saradnja sa našim partnerskim opštinama može manifestovati i sa otvaranjem jednog ovakvog mesta, koje će još više, pre svega kroz kulturnu saradnju, približiti partnerske opštine, i otkrila da je ideja za formiranje Sale potekla od rukovodioca biblioteke “Đorđe Jovanović” Mirka Markovića.
– U Sali partnerskih opština svaka opština ima svoj kutak, orman sa knjigama. Svaka polica, jedna opština. Recimo, odeljak sa knjigama iz Grčke uređene su u saradnji sa Filološkim fakultetom i njihovim odeljkom za grčki jezik – objasnio je Mirko Marković.
U savremeno opremljenoj sali nalazi se plazma televizor sa satelitskim programom iz krajeva sa kojima smo potpisali protokol o saradnji, kompjuter i druga oprema.
Desetak knjiga o Kotoru doneo je potpredsednik opštine Željko Avramović. Po njegovim rečima, pripremili su veliki broj knjiga koje će doneti već sledeći put kada ne putuju avionom. Za sebe kaže da je bio gost Starog grada 2001. kada je ovde potpisan protokol o saradnji između naše dve opštine i da je vrlo zadovoljan kako se ti odnosi odvijaju.
Svoje zadovoljstvo što postoji jedno ovakvo mesto kao što je Sala partnerskih opština izrazio je i Andreas Gabrilidis, gradonačelnik kiparskog grada Jermasoja koji je posebno ukazao na značaj kulturne razmene i uopšte na jačanju kulturnih veza.
Svi gosti dobili su na poklon knjigu Mirka Markovića “Moj Stari grad” koji se i ovoga puta zahvalio opštini Stari grad, posebno predsednici Mirjani Božidarević, što uvek misli na biblioteku i pomaže da se ona uredi za sve čitaoce a posebno za one koji ovde i žive.
Biblioteka “Đorđe Jovanović” upravo oprema Elektronsku čitaonicu. Kompjuteri su nabavljeni, predstoje i drugi radovi. Da podsetimo, za adaptaciju i opremu Sale partnerskih opština opština Stari grad je izdvojila 2.440.000 dinara.