PROSLAVLJEN DAN OPŠTINE STARI GRAD I SLAVA CVETI

U nedelju 1. aprila, opština Stari grad svečano je proslavila Dan opštine i opštinsku slavu Cveti, koja se slavi svake godine od uvođenja višestranačkog sistema 1993./1994 godine. Dvodnevnu svečanost i ove godine tradicionalno su obeležile prateće manifestacije kojima su prisustvovali i gosti iz partnerskih opština iz inostranstva. U goste su nam došli Violeta Alarova, predsednica opštine Centar iz Skoplja, Vladimir Taleski, gradonačelnik Bitolja, Željko Avramović, potpredsednik opštine Kotor, Andreas Gabrilidis, gradonačelnik Jermasoja sa Kipra, i Jorgos Mihaelides, iz kiparske opštine Pafos. Specijalni gosti opštine Stari grad bili su predstavnici opštine Eržebetvaroš iz Budimpešte na čelu sa gradonačelnikom Đerđom Hunvaldom.
Proslava je počela polaganjem cveća na spomen obeležje ”Predaje ključeva” na Kalemegdanu, na mestu gde je 1867. godine Ali-Reza Paša, poslednji turski muhafiz, simbolično predao ključeve grada knezu Mihailu. Predsednica opštine Mirjana Božidarević i gosti iz inostranstva položili su cveće i na spomenik grčkog junaka Rige od Fere kraj Kalemegdana. U Sabornoj crkvi obavljeno je sečenje slavskog kolača, a centralna svečanost održana je u Aero-klubu. Mnogobrojne goste iz javnog i kulturnog života, kao i zaposlene u opštini Stari grad pozdravila je predsednica Mirjana Božidarević, koja se kratko obratila prisutnima i čestitala slavu Cveti.

Popisivanje protokola o saradnji

Opština Stari grad i ove godine imala je čast da ugosti predstavnike jedne moderne evropske opštine. Predstavnici budimpeštanske samouprave VII kvarta Eržebetvaroš, na čelu sa gradonačelnikom Đerđom Hunvaldom, uzvratili su nedavnu posetu delegacije opštine Stari grad Budimpešti. U prostorijama Aero-kluba u Uzun Mirkovoj 4, dve prijateljske opštine potpisale su Protokol o saradnji opštine Stari grad i Eržebetvaroša. U ime naše opštine to je učinila predsednica opštine Mirjana Božidarević, a u ime Eržebetvaroša gospodin Đerđ Hunvald, koji je tom prilikom pozdravio sve goste i izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ovako važnog dokumenta.
– Za distrikt Eržebetvaroš veoma je važno uspostavljanje saradnje sa vašom opštinom, pogotovo imajući u vidu to da se na našoj opštini u Budimpešti nalazi srpski vrtić, osnovna škola i gimnazija. I mi smo, baš kao i vi, istorijsko i centralno mesto grada i nadam se da ćemo sarađivati i u budućnosti, imajući u vidu da nas vezuju mnoge sličnosti – rekao je nakon potpisivanja Protokola gradonačelnik Eržebetvaroša, Đerđ Hunvald.