ZLOUPOTREBILI MALOLETNU DECU ZBOG DIVLJE GRADNJE

Odeljenje građevinske inspekcije Opštine stari grad započelo je 2. aprila prinudno izvršenje rušenja bespravne gradnje U Bulevaru Despota Stefana br. 41, uz neuobičajene probleme: u stanove na bespravno nadzidanom spratu, uvedeno je dve majke i četvoro dece, zbog čega je pozvan Centar za socijalni rad, koji je dostavio svoje pismeno mišljenje.
Jutros, 3. aprila, situacija u ulazu ove zgrade bila je još komplikovanija za opštinske izvršitelje: zatečeno je mnoštvo ljudi sa strane, kao i komšija, koji su odobravali ovu bespravnu gradnju. Što je još gore, u stanovima, koji su zaštićeni novopostavljenim vratima, zatečeno je osmoro maloletne dece, koja su dovedena da posluže kao svojevrstan štit protiv rušenja. Zbog ovakve zloupotrebe, ponovo je pozvan predstavnik Centra za socijalni rad, a na licu mesta se nalazi pojačana patrola odeljenja OUP-a Stari grad.
Opština Stari grad će se se truditi svim sredstvima da spreči zloupotrebu dece i insistiraće da na odgovornosti za ovakav vid zloupotrebe.

U maju 2006. godine, pokrenut je postupak kontrole građenja na pomenutoj lokaciji, a protiv Jadranke Podboršek i Dušana Boškovića. Ustanovljeno je da su oni investitori i da na osnovu odobrenja za izgradnju br. 351-651/04 od 20. 9. 2004. i potvrde o prijavi početka radova br. 351-1245/04 od 24.10. 2004. god. Po tom odobrenju, na petoj etaži može se izvršiti rekonstrukcija postojeće sušionice od 20m2 i dogradnja radnog dela krovne terase od 80m2 i tako formirati stan br.10. Dušanu Boškoviću je odobrena rekonstrukcija i proširenje po horizontali jednosobnog stana br.9 (koji bi time imao oko 54m2).
U inspekcijskom nadzoru je, međutim utvrđeno je veliko odstupanje na nivou petog sprata, a daljim nadzorom, investitor Jadranka Podboršek je čak napravila novu, šestu, etažu, nadzidavši čitav sprat i tu napravila dva nova, zasebna stana površina 87,4 i 81m2.
Tim povodom, građevinski inspektor, februara 2007. donosi rešenje za rušenje, koje investitor nije ispoštovao, tako da je donet zaključak o prinudnom izvršenju kome se pristupilo i koje će biti sprovedeno. Trenutno će se rušiti šesti sprat, nakon čega će na red doći i nedozvoljeno prekoračenje proširenja na petom spratu. U posebnu priču spada i bespravno izgrađen lift (kao investitor se pojavljuje Skupština stanara), zbog čega je doneto i treće rešenje za prinudno uklanjanje br. 356-21/07, od 8.2. 2007. godine

Opština Stari grad će instrajati na ovom prinudnom izvršenju, u ovom kao i u svim, budućim slučajevima nedozvoljene gradnje