У БИБЛИОТЕЦИ “ЂОРЂЕ ЈОВАНОВИЋ” – САЛА ПАРТНЕРСКИХ

У библиотеци “Ђорђе Јовановић”, у Змај Јовиној 1, на православни празник Лазарева субота, отворена је Сала партнерских општина Старог града. Свечаном чину, поред наших гостију са Кипра, Мађарске, Скопља, Битоља и Котора присуствовали су и Вида Огњеновић, књижевница и Јован Радуловић, директор Библиотеке града.
Салу партнерских општина отворила је Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град, која је поздрављајући све госте рекла да јој је изузетно драго да се дугогодишња сарадња са нашим партнерским општинама може манифестовати и са отварањем једног оваквог места, које ће још више, пре свега кроз културну сарадњу, приближити партнерске општине, и открила да је идеја за формирање Сале потекла од руководиоца библиотеке “Ђорђе Јовановић” Мирка Марковића.
– У Сали партнерских општина свака општина има свој кутак, орман са књигама. Свака полица, једна општина. Рецимо, одељак са књигама из Грчке уређене су у сарадњи са Филолошким факултетом и њиховим одељком за грчки језик – објаснио је Мирко Марковић.
У савремено опремљеној сали налази се плазма телевизор са сателитским програмом из крајева са којима смо потписали протокол о сарадњи, компјутер и друга опрема.
Десетак књига о Котору донео је потпредседник општине Жељко Аврамовић. По његовим речима, припремили су велики број књига које ће донети већ следећи пут када не путују авионом. За себе каже да је био гост Старог града 2001. када је овде потписан протокол о сарадњи између наше две општине и да је врло задовољан како се ти односи одвијају.
Своје задовољство што постоји једно овакво место као што је Сала партнерских општина изразио је и Андреас Габрилидис, градоначелник кипарског града Јермасоја који је посебно указао на значај културне размене и уопште на јачању културних веза.
Сви гости добили су на поклон књигу Мирка Марковића “Мој Стари град” који се и овога пута захвалио општини Стари град, посебно председници Мирјани Божидаревић, што увек мисли на библиотеку и помаже да се она уреди за све читаоце а посебно за оне који овде и живе.
Библиотека “Ђорђе Јовановић” управо опрема Електронску читаоницу. Компјутери су набављени, предстоје и други радови. Да подсетимо, за адаптацију и опрему Сале партнерских општина општина Стари град је издвојила 2.440.000 динара.