STARI GRAD: PRVA GRUPA OD 30 MLADIH VOLONTERA PROŠLA OBUKU ZA ANGAŽOVANJE U OPŠTINSKOM VOLONTERSKOM SERVISU

U velikoj sali opštine Stari grad održana je 26. marta obuka za prvu grupu od trideset mladih ljudi koji su se dobrovoljno prijavili za rad i angažovanje u Volonterskom servisu, koji je osnovan na inicijativu predsednika opštine Radoslava Marjanovića, na sistemskom i partnerskom odnosu lokalne samouprave i Crvenog krsta „Stari grad“.

Prisutne volontere su ispred opštine Stari grad pozdravili pomoćnici predsednika Maria Markov, zadužena za oblasti primarne zdravstvene zaštite, zaštite životne sredine i socijalne zaštite, Aleksandar Puača, zadužen za ekonomski razvoj, urbanizam, omladinsku politiku i sport, i sekretar Crvenog krsta Stari grad Aleksandar Pantelić sa saradnicima.

„Opština Stari grad je prepoznala sve vrednosti i značaj rada opštinske organizacije Crvenog krsta. Naše partnerstvo se odvija na sistemski i organizovani način, tako što će se volonteri i sve aktivnosti pridružiti Volonterskom servisu kako bismo u lokalnoj zajednici pružili najkvalitetniju uslugu i pomoć našim sugrađanima“, istakla je Maria Markov i pozvala sve mlade ljude da se priključe Volonterskom servisu.

„Veoma smo ponosni na vas, izuzetno poštujemo  i cenimo vaš društveni aktivizam. Mi smo tu da vas podržimo i da vam pomognemo, kao što ste i vi tu, sa željom da nesebično pomognete lokalnoj zajednici“, poručila je mladim dobrovoljcima Maria Markov i dodala da će se međusobno svi bolje upoznati tokom zajedničkog rada.

Aleksandar Pantelić je pozdravio prisutne i volontere sa Starog grada.

„Volonterski rad je plemenita i humana aktivnost, ali takav angažman nije samo spontana aktivnost. Naše iskusne saradnice, na čelu sa Ljubom Vukadinović, su tu da vas obuče, jer uključivanje u volonterski rad omogućava sticanje važnih znanja i novih životnih i radnih veština. Razvijaćete solidarnosti i humanost, a na taj način ćete usavršavati i sebe same“, istakao je Pantelić  i predstavio svoje saradnice koje će uvek biti tu da ih obuče, upute i prenesu znanja kako bi na najbolji način u datim situacijama, redovnim ili vanrednim, pomogli sugrađanima i onima kojima je pomoć potrebna.

„Da smo dobro obučeni i da ćemo to znanje preneti našim dobrovoljcima govori podatak da smo više puta u takmičenjima u pružanju pomoći bili prvaci naše zemlje, jednom i evropski, i da smo uvek među prva tri Crvena krsta na evropskom kontinetnu“, istakla je Ljuba Vukadinović, koordinator obuke Volonterskog servisa.

Volontiranje u lokalnoj zajednici i odnosi koji se razvijaju u njoj, kao i povezivanje unutar i između gpypa u zajednici zasnovano na volonterskom radu ojačava društvenu koheziju oslanjajući se na zajednički identitet, iskustvo i motivaciju.

„Odlučila sam da se prijavim posle jednog predavanja u školi kada nam je Doroteja iz Crvenog krsta predstavila rad Volonterskog servisa. Pre toga sam dobrovoljno učestvovala u ekološkim akcijama sadnje drveća. Vanredna situacija uslovljena koronom doprinela je odluci da se prijavim jer želim da pognem sugrađanima, kao što od malih nogu brinem o mojoj baki i dedi koji žive na Starom gradu“, reči su petnaestogodišnje Natalije Kristine Stanić, učenice Pravno poslovne škole sa Starog grada koje nam govore o motivima ovih mladih da se bave volonterskim radom.

Upravo su iskazana solidarnost, empatija i uzajamno poverenje, uz adekvattnu obuku ključni elementi uspešnog sistemskog samoorganizovanja lokalnih zajednica. Posebno u odgovoru na krizne situacije, kakva je trenutna epidemija korona virusa, svetskih razmera, koja je značajno uticalala na sve nas i iz korena promenila naše svakodnevne živote.