СТАРИ ГРАД: ПРВА ГРУПА ОД 30 МЛАДИХ ВОЛОНТЕРА ПРОШЛA ОБУКУ ЗА АНГАЖОВАЊЕ У ОПШТИНСКОМ ВОЛОНТЕРСКОМ СЕРВИСУ

У великој сали општине Стари град одржана је 26. марта обука за прву групу од тридесет младих људи који су се добровољно пријавили за рад и ангажовање у Волонтерском сервису, који је основан на иницијативу председника општине Радослава Марјановића, на системском и партнерском односу локалне самоуправе и Црвеног крста „Стари град“.

Присутне волонтере су испред општине Стари град поздравили помоћници председника Мариа Марков, задужена за области примарне здравствене заштите, заштите животне средине и социјалне заштите, Александар Пуача, задужен за економски развој, урбанизам, омладинску политику и спорт, и секретар Црвеног крста Стари град Александар Пантелић са сарадницима.

„Општина Стари град је препознала све вредности и значај рада општинске организације Црвеног крста. Наше партнерство се одвија на системски и организовани начин, тако што ће се волонтери и све активности придружити Волонтерском сервису како бисмо у локалној заједници пружили најквалитетнију услугу и помоћ нашим суграђанима“, истакла је Мариа Марков и позвала све младе људе да се прикључе Волонтерском сервису.

„Веома смо поносни на вас, изузетно поштујемо  и ценимо ваш друштвени активизам. Ми смо ту да вас подржимо и да вам помогнемо, као што сте и ви ту, са жељом да несебично помогнете локалној заједници“, поручила је младим добровољцима Мариа Марков и додала да ће се међусобно сви боље упознати током заједничког рада.

Александар Пантелић је поздравио присутне и волонтере са Старог града.

„Волонтерски рад је племенита и хумана активност, али такав ангажман није само спонтана активност. Наше искусне сараднице, на челу са Љубом Вукадиновић, су ту да вас обуче, јер укључивање у волонтерски рад омогућава стицање важних знања и нових животних и радних вештина. Развијаћете солидарности и хуманост, а на тај начин ћете усавршавати и себе саме“, истакао је Пантелић  и представио своје сараднице које ће увек бити ту да их обуче, упуте и пренесу знања како би на најбољи начин у датим ситуацијама, редовним или ванредним, помогли суграђанима и онима којима је помоћ потребна.

„Да смо добро обучени и да ћемо то знање пренети нашим добровољцима говори податак да смо више пута у такмичењима у пружању помоћи били прваци наше земље, једном и европски, и да смо увек међу прва три Црвена крста на европском континетну“, истакла је Љуба Вукадиновић, координатор обуке Волонтерског сервиса.

Волонтирање у локалној заједници и односи који се развијају у њој, као и повезивање унутар и између гpyпa у заједници засновано на волонтерском раду ојачава друштвену кохезију ослањајући се на заједнички идентитет, искуство и мотивацију.

„Одлучила сам да се пријавим после једног предавања у школи када нам је Доротеја из Црвеног крста представила рад Волонтерског сервиса. Пре тога сам добровољно учествовала у еколошким акцијама садње дрвећа. Ванредна ситуација условљена короном допринела је одлуци да се пријавим јер желим да погнем суграђанима, као што од малих ногу бринем о мојој баки и деди који живе на Старом граду“, речи су петнаестогодишње Наталије Кристине Станић, ученице Правно пословне школе са Старог града које нам говоре о мотивима ових младих да се баве волонтерским радом.

Управо су исказана солидарност, емпатија и узајамно поверење, уз адекваттну обуку кључни елементи успешног системског самоорганизовања локалних заједница. Посебно у одговору на кризне ситуације, каква је тренутна епидемија корона вируса, светских размера, која је значајно утицалала на све нас и из корена променила наше свакодневне животе.