SPREMNI ZA EVROPU

Pobedom na Saveznom takmičenju iz pružanja Prve pomoći održanom prošle godine na Zlatiboru, omladinska oragnizacija Crvenog krsta naše opštine obezbedila je učešće na Evropskom takmičenju koje se održava od 30. juna do 3. jula u Slovačkom gradu – Švidniku. Nažalost, do zaključenja broja nismo u mogućnosti da čitaocima prenesemo utiske i rezultate sa ovog događaja, ali smo zato uspeli da uhvatimo bar deo atmosfere pred sam put.


“Na Evropskom takmičenju naša ekipa takmičiće se iz pružanja prve pomoći i predstavljaćemo reprezentaciju Srbije i Crne Gore. Ekipu čine šest članova od kojih su dve devojke”, kaže kapiten ekipe Velimir Stojanovski.

“Na takmičenju učestvuje 27 ekipa i daćemo sve od sebe da, ako ne osvojimo neko od prva tri mesta, makar uđemo u prvih deset. U poslednje dve godine na takmičenjima naši takmičari ubrajali su se u prvih deset, dok je najbolji rezultat postignut 2000. godine, kada smo osvojili treće mesto”.

“Za ovo takmičenje imali smo pripreme na Mitrovom polju, Vršačkom bregu, gostovali smo u Kragujevcu, a od 18. do 24. juna bili smo na pripremama u kampu u Bogovođi. Ovo je najmlađa reprezentacija koja će predstavljati našu zemlju na jednom takmičenju”, ističe Nataša Nikolić, jedna od devojaka koja će učestvovati na Evropskom takmičenju.

Osim ovih priprema omladinska organizacija Crvenog krsta – Stari grad bavi se obukom iz pružanja prve pomoći učenika po osnovnim i srednjim školama. Koliko su uspešni govore i podaci da su ekipe koje su oni obučavali, na ovogodišnjem gradskom takmičenju osvojile drugo mesto, što im omogućava odlazak na republičko takmičenje koje će se održati u Nišu .

Pored ovih aktivnosti treba pomenuti i projekat “Vesela bolnica” u okviru kojeg utorkom i četvrtkom omladinci Crvenog krsta odlaze na Ortopedsku kliniku na Banjicu gde obilaze decu koja tamo leže.

“Svega ovoga ne bi bilo da nismo imali podršku Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Crvenog polumeseca, Međunarodne federacije Crvenog krsta, Društva Crvenog krsta Beograda i opštine Stari grad, ali i “Nikolasa”, “Eurohelpa” i “Dregersa”, kaže Velimir Stojanovski.

Potpis:
Ekipa Crvenog krsta Starog grada na pripremama za Evropsko prvenstvo