СПРЕМНИ ЗА ЕВРОПУ

Победом на Савезном такмичењу из пружања Прве помоћи одржаном прошле године на Златибору, омладинска орагнизација Црвеног крста наше општине обезбедила је учешће на Европском такмичењу које се одржава од 30. јуна до 3. јула у Словачком граду – Швиднику. Нажалост, до закључења броја нисмо у могућности да читаоцима пренесемо утиске и резултате са овог догађаја, али смо зато успели да ухватимо бар део атмосфере пред сам пут.


“На Европском такмичењу наша екипа такмичиће се из пружања прве помоћи и представљаћемо репрезентацију Србије и Црне Горе. Екипу чине шест чланова од којих су две девојке”, каже капитен екипе Велимир Стојановски.

“На такмичењу учествује 27 екипа и даћемо све од себе да, ако не освојимо неко од прва три места, макар уђемо у првих десет. У последње две године на такмичењима наши такмичари убрајали су се у првих десет, док је најбољи резултат постигнут 2000. године, када смо освојили треће место”.

“За ово такмичење имали смо припреме на Митровом пољу, Вршачком брегу, гостовали смо у Крагујевцу, а од 18. до 24. јуна били смо на припремама у кампу у Боговођи. Ово је најмлађа репрезентација која ће представљати нашу земљу на једном такмичењу”, истиче Наташа Николић, једна од девојака која ће учествовати на Европском такмичењу.

Осим ових припрема омладинска организација Црвеног крста – Стари град бави се обуком из пружања прве помоћи ученика по основним и средњим школама. Колико су успешни говоре и подаци да су екипе које су они обучавали, на овогодишњем градском такмичењу освојиле друго место, што им омогућава одлазак на републичко такмичење које ће се одржати у Нишу .

Поред ових активности треба поменути и пројекат “Весела болница” у оквиру којег уторком и четвртком омладинци Црвеног крста одлазе на Ортопедску клинику на Бањицу где обилазе децу која тамо леже.

“Свега овога не би било да нисмо имали подршку Међународног комитета Црвеног крста, Црвеног полумесеца, Међународне федерације Црвеног крста, Друштва Црвеног крста Београда и општине Стари град, али и “Николаса”, “Еурохелпа” и “Дрегерса”, каже Велимир Стојановски.

Потпис:
Екипа Црвеног крста Старог града на припремама за Европско првенство