SKUPŠTINA GO STARI GRAD USVOJILA ZAKLJUČAK O NEPRIHVATANJU UMANJENJA BUDŽETA OPŠTINE ZA 2016. GODINU

Skupština Gradske opštine Stari grad usvojila je na današnjoj sednici, većinom glasova prisutnih odbornika, Zaključak o neprihvatanju umanjenja budžeta Gradske opštine Stari grad za 2016. godinu.

– Sekretarijata za finansije Grada Beograda nije vodio računa o specifičnostima Starog grada u odnosu na druge gradske opštine u Beogradu i opštine u Srbiji, umanjivši budžet za sledeću godinu u visini od 33,4 odsto – rekao je predsednik GO Stari grad Dejan Kovačević

Obrazlažući razloge zašto nije prihvatljivo umanjenje budžeta za 2016. godinu predsednik opštine je istakao da osim što ne postoje ekonomski razlozi, to je i direktno protivno Zakonu o javnoj svojini.

– Umanjenje budžeta GO Stari grad je protivno Zakonu o javnoj svojini koji predviđa da sredstva ostvarena putem zakupa poslovnog prostora (100 odsto) pripadaju nosiocu prava korišćenja, u ovom slučaju opštini, a da Grad ovom odlukom predviđa da se u opštinsku kasu slije samo 25 odsto od zakupa. Planirani prihod od zakupa u 2016. godini je 590 miliona dinara ali ako Grad donese ovu odluku, opština će ostati samo 151 milion, što ekonomski nije prihvatljivo. Samo za PDV ove godine je u republički budžet uplaćeno 135 miliona. Mi smo centralna opština i imamo svoje specifičnosti – naglasio je predsednik opštine Dejan Kovačević i na kraju dodao da će ovom odlukom najviše biti pogođeni stanovnici Starog grada.

U okviru ostalih tačaka dnevnog reda, takođe većinom glasova, odbornici su doneli Odluku o izmenama i dopunama Odluke o budžetu GO Stari grad (treći rebalans) za 2015. godinu, kao i Odluku o posebnim uslovima umanjenja zakupnine za poslovne zgrade i poslovne prostorije čiji je korisnik GO Stari grad. Odbornici su za novog direktora Ustanove kulture Gradske opštine Stari grad „Parobrod” imenovali Milenu Kuzmanović, iz Beograda, koja je diplomirala na Akademiji lepih umetnosti, na odseku menadžment masovnih medija i umetnička produkcija.

Na današnjoj sednici Skupštine prisustvovalo je 42 od ukupno 56 odbornika.