RADOVI U PEDAGOŠKOM MUZEJU I U MUZEJU NAUKE I TEHNIKE

U Pedagoškom muzeju očekuju se radovi na sanaciji krova i krovne konstrukcije, kao i krečenje galerijskog prostora. Opština Stari grad je za ove neophodne radove u jednom od najstarijih muzeja u Beogradu izdvojila oko tri miliona dinara. Direktor Pedagoškog muzeja Nemanja Antović kaže će radovi koji predstoje na sanaciji krovnog pokrivača rešiti više problema.

– Zbog dotrajalosti krovne konstrukcije imali smo velike probleme sa vodom u prostorijama gde se nalazi stalna izložbena postavka. Međutim, najveći problem predstavlja i nepostojanje snegobrana, pa tokom zime postoji opasnost da se sneg i led obruše i na slučajne prolaznike. Mi smo postavljali upozorenja, ali mnogi to i ne čitaju – kaže direktor Nemanja Antović.

U protekle tri godine opština je uložila značajna sredstva u rekonstrukciju i opremanje galerijskog prostora Pedagoškog muzeja. Podrumske prostorije pretvorene su u zanimljiv prostor prilagođen deci, a u jednom delu smeštene su i originalne skamije i učiteljski sto na kojem se nalazi dnevnik iz 1882. godine. U Pedagoškom muzeju, jedinom ovakvog tipa u nas, mogu se videti neki davno “zaboravljeni“ predmeti kao što su staro pero, mastilo, pokretna tabla i „magareća klupa“.

– Poseban deo prostora koji oslikava nekadašnju školu osmišljen je kao igraonica za decu sa zanimljivom dekoracijom, kockama za sedenje, igrom „školice“, starim fotografijama i instrumentima. Trudili smo se da budemo interesantni najmlađima, učenicima od prvog do četvrtog razreda. Oni su, kako se to danas popularno kaže, naša ciljna grupa. Kroz radionice u našem muzeju prošlo je mnogo dece, a iz osnovnih škola „Braća Baruh“ i „Skadarlija“ u našim radionicama bila su sva deca od prvog do četvrtog razreda – kaže Nemanja Antović.

Direktor Antović naglašava da će se od početka naredne školske godine odvijati sedam muzejskih radionica. Kako su se đaci nekada oblačili, kakvu su frizuru imali i kako su oni uopšte izgledali… pitanja su čiji se odgovor krije u „Maloj modnoj maštaonici“. U muzeju se i dalje čuvaju tajne pisanja prvih spomenara, što će se deci od prvog do četvrtog razreda predstaviti u muzejskoj radionici „Đački spomenar – nekad i sad“.

– U muzejskim radionicama čitaće se čitanke iz 19. i 20. veka, vežbaće se krasnopis, a jedna od interaktivnih radionica biće i „Hajde da se igramo kustosa“, u kojoj će deca dobiti ulogu kustosa, kako bi se izbeglo pasivno slušanje naših zaposlenih. Imamo još jednu zanimljivu radionicu, a to je „Bukvar muzejskih predmeta“, u kojoj deca sama opisuju predmete stalne izložbene postavke – objašnjava direktor Nemanja Antović.

Pedagoški muzej već je uputio pozivnice svim školama u Beogradu, a velika posećenost očekuje se početkom naredne školske godine. Muzej je otvoren i za ostale posetioce, svakog dana od 11 do 18 časova, osim ponedeljkom.

Pomoć Muzeju nauke i tehnike

Opština Stari grad uputila je pomoć Muzeju nauke i tehnike od 12,5 miliona dinara za zamenu stare fasadne stolarije. Muzej se nalazi u Skender begovoj ulici u zgradi prve javne termocentrale na Dorćolu. Rešavanjem pitanja smeštaja, usledila je i neminovnost rekonstrukcije ovog objekta, u cilju stvaranja mogućnosti za poptpuno i savremeno funkcionisanje Muzeja. Rekonstrukciju prema projektu arhitekte Borisa Podreke finansiraće Ministarstvo za nacionalni investicioni plan, a opština Stari grad će ovom donacijom doprineti zaštiti dobara tehničke kulture Srbije.