РАДОВИ У ПЕДАГОШКОМ МУЗЕЈУ И У МУЗЕЈУ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ

У Педагошком музеју очекују се радови на санацији крова и кровне конструкције, као и кречење галеријског простора. Општина Стари град је за ове неопходне радове у једном од најстаријих музеја у Београду издвојила око три милиона динара. Директор Педагошког музеја Немања Антовић каже ће радови који предстоје на санацији кровног покривача решити више проблема.

– Због дотрајалости кровне конструкције имали смо велике проблеме са водом у просторијама где се налази стална изложбена поставка. Међутим, највећи проблем представља и непостојање снегобрана, па током зиме постоји опасност да се снег и лед обруше и на случајне пролазнике. Ми смо постављали упозорења, али многи то и не читају – каже директор Немања Антовић.

У протекле три године општина је уложила значајна средства у реконструкцију и опремање галеријског простора Педагошког музеја. Подрумске просторије претворене су у занимљив простор прилагођен деци, а у једном делу смештене су и оригиналне скамије и учитељски сто на којем се налази дневник из 1882. године. У Педагошком музеју, једином оваквог типа у нас, могу се видети неки давно “заборављени“ предмети као што су старо перо, мастило, покретна табла и „магарећа клупа“.

– Посебан део простора који осликава некадашњу школу осмишљен је као играоница за децу са занимљивом декорацијом, коцкама за седење, игром „школице“, старим фотографијама и инструментима. Трудили смо се да будемо интересантни најмлађима, ученицима од првог до четвртог разреда. Они су, како се то данас популарно каже, наша циљна група. Кроз радионице у нашем музеју прошло је много деце, а из основних школа „Браћа Барух“ и „Скадарлија“ у нашим радионицама била су сва деца од првог до четвртог разреда – каже Немања Антовић.

Директор Антовић наглашава да ће се од почетка наредне школске године одвијати седам музејских радионица. Како су се ђаци некада облачили, какву су фризуру имали и како су они уопште изгледали… питања су чији се одговор крије у „Малој модној маштаоници“. У музеју се и даље чувају тајне писања првих споменара, што ће се деци од првог до четвртог разреда представити у музејској радионици „Ђачки споменар – некад и сад“.

– У музејским радионицама читаће се читанке из 19. и 20. века, вежбаће се краснопис, а једна од интерактивних радионица биће и „Хајде да се играмо кустоса“, у којој ће деца добити улогу кустоса, како би се избегло пасивно слушање наших запослених. Имамо још једну занимљиву радионицу, а то је „Буквар музејских предмета“, у којој деца сама описују предмете сталне изложбене поставке – објашњава директор Немања Антовић.

Педагошки музеј већ је упутио позивнице свим школама у Београду, а велика посећеност очекује се почетком наредне школске године. Музеј је отворен и за остале посетиоце, сваког дана од 11 до 18 часова, осим понедељком.

Помоћ Музеју науке и технике

Општина Стари град упутила је помоћ Музеју науке и технике од 12,5 милиона динара за замену старе фасадне столарије. Музеј се налази у Скендер беговој улици у згради прве јавне термоцентрале на Дорћолу. Решавањем питања смештаја, уследила је и неминовност реконструкције овог објекта, у циљу стварања могућности за поптпуно и савремено функционисање Музеја. Реконструкцију према пројекту архитекте Бориса Подреке финансираће Министарство за национални инвестициони план, а општина Стари град ће овом донацијом допринети заштити добара техничке културе Србије.