ПРОСЛАВЉЕН ДАН ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД И СЛАВА ЦВЕТИ

У недељу 1. априла, општина Стари град свечано је прославила Дан општине и општинску славу Цвети, која се слави сваке године од увођења вишестраначког система 1993./1994 године. Дводневну свечаност и ове године традиционално су обележиле пратеће манифестације којима су присуствовали и гости из партнерских општина из иностранства. У госте су нам дошли Виолета Аларова, председница општине Центар из Скопља, Владимир Талески, градоначелник Битоља, Жељко Аврамовић, потпредседник општине Котор, Андреас Габрилидис, градоначелник Јермасоја са Кипра, и Јоргос Михаелидес, из кипарске општине Пафос. Специјални гости општине Стари град били су представници општине Ержебетварош из Будимпеште на челу са градоначелником Ђерђом Хунвалдом.
Прослава је почела полагањем цвећа на спомен обележје ”Предаје кључева” на Калемегдану, на месту где је 1867. године Али-Реза Паша, последњи турски мухафиз, симболично предао кључеве града кнезу Михаилу. Председница општине Мирјана Божидаревић и гости из иностранства положили су цвеће и на споменик грчког јунака Риге од Фере крај Калемегдана. У Саборној цркви обављено је сечење славског колача, а централна свечаност одржана је у Аеро-клубу. Многобројне госте из јавног и културног живота, као и запослене у општини Стари град поздравила је председница Мирјана Божидаревић, која се кратко обратила присутнима и честитала славу Цвети.

Пописивање протокола о сарадњи

Општина Стари град и ове године имала је част да угости представнике једне модерне европске општине. Представници будимпештанске самоуправе VII кварта Ержебетварош, на челу са градоначелником Ђерђом Хунвалдом, узвратили су недавну посету делегације општине Стари град Будимпешти. У просторијама Аеро-клуба у Узун Мирковој 4, две пријатељске општине потписале су Протокол о сарадњи општине Стари град и Ержебетвароша. У име наше општине то је учинила председница општине Мирјана Божидаревић, а у име Ержебетвароша господин Ђерђ Хунвалд, који је том приликом поздравио све госте и изразио задовољство због потписивања овако важног документа.
– За дистрикт Ержебетварош веома је важно успостављање сарадње са вашом општином, поготово имајући у виду то да се на нашој општини у Будимпешти налази српски вртић, основна школа и гимназија. И ми смо, баш као и ви, историјско и централно место града и надам се да ћемо сарађивати и у будућности, имајући у виду да нас везују многе сличности – рекао је након потписивања Протокола градоначелник Ержебетвароша, Ђерђ Хунвалд.