OTVORENA LETNJA SEZONA U „SKADARLIJI“

Podizanjem zastave grada Beograda, Skadarlije i „Dana Beograda“ na Uskrs, zvanično je otvorena letnja sezona u Skadarliji. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su gradonačelnik Dragan Đilas, pomoćnica gradonačelnika Radmila Hrustanović, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, Ana Danilović, zamenica predsednice opštine Stari grad i drugi brojni gosti.

Po rečima Dragana Đilasa, Skadarlija je „Srce i duša Beograda“ i gradska vlast je rešena da ovu nekadašnju boemsku četvrt svake godine još više ulepša.

– Planiramo da u donjem delu ulice napravimo mali trg na kom bi preko dana bila pijaca, a popodne nastavak Skadarlije. Siguran sam da će to toplo pozdraviti i Beograđani i naši gosti kojih je iz godine u godini sve više – rekao je Đilas.

Ana Danilović je istakla da Beograđani uvek rado dolaze u Skadarliju a kada ona bude uređena po Kodeksu Turističke organizacije Beograda biće još zelenija i privlačnija za šetače i goste ove stare ulice.

Većina kafana u Skadarliji već je širom otvorila vrata. Ugostitelji su Beograđanima delili šarena uskršnja jaja, a neki su ih pozivali na besplatna pića. Duž cele ulice bile su postavljene korpe u koje su prolaznici mogli da prilože novac koji je išao u humanitarne svrhe, deci iz Svratišta. Korpe sa jajima su nosile i ljupke dame i mladići obučeni u građansku nošnju iz 19. veka, i nakratko vratili posetioce u neka prošla vremena. Bila je tu i skadarlijska „frajla“ ali i obavezan dobošar.

Žongleri, klovnovi, pantomimičari, mladi u tradicionalnim nošnjama…

U zabavnom programu učestvovali su policijski orkestar, kulturno-umetnička društva i glumci beogradskih pozorišta.

Prema rečima Vesne Nađ iz Turističke organizacije Beograda, postoji ideja da turistički vodiči uđu u redovni program Skadarlije. Turistička organizacija Beograda izdala je vodič „Skadarlija za sva vremena“ i mapu Skadarske ulice.