ОТВОРЕНА ЛЕТЊА СЕЗОНА У „СКАДАРЛИЈИ“

Подизањем заставе града Београда, Скадарлије и „Дана Београда“ на Ускрс, званично је отворена летња сезона у Скадарлији. Свечаној церемонији присуствовали су градоначелник Драган Ђилас, помоћница градоначелника Радмила Хрустановић, председник Скупштине града Александар Антић, Ана Даниловић, заменица председнице општине Стари град и други бројни гости.

По речима Драгана Ђиласа, Скадарлија је „Срце и душа Београда“ и градска власт је решена да ову некадашњу боемску четврт сваке године још више улепша.

– Планирамо да у доњем делу улице направимо мали трг на ком би преко дана била пијаца, а поподне наставак Скадарлије. Сигуран сам да ће то топло поздравити и Београђани и наши гости којих је из године у години све више – рекао је Ђилас.

Ана Даниловић је истакла да Београђани увек радо долазе у Скадарлију а када она буде уређена по Кодексу Туристичке организације Београда биће још зеленија и привлачнија за шетаче и госте ове старе улице.

Већина кафана у Скадарлији већ је широм отворила врата. Угоститељи су Београђанима делили шарена ускршња јаја, а неки су их позивали на бесплатна пића. Дуж целе улице биле су постављене корпе у које су пролазници могли да приложе новац који је ишао у хуманитарне сврхе, деци из Свратишта. Корпе са јајима су носиле и љупке даме и младићи обучени у грађанску ношњу из 19. века, и накратко вратили посетиоце у нека прошла времена. Била је ту и скадарлијска „фрајла“ али и обавезан добошар.

Жонглери, кловнови, пантомимичари, млади у традиционалним ношњама…

У забавном програму учествовали су полицијски оркестар, културно-уметничка друштва и глумци београдских позоришта.

Према речима Весне Нађ из Туристичке организације Београда, постоји идеја да туристички водичи уђу у редовни програм Скадарлије. Туристичка организација Београда издала је водич „Скадарлија за сва времена“ и мапу Скадарске улице.