OTVORENA IZLOŽBA POBEDNIČKIH RADOVA ZA PROJEKAT „LINIJSKI PARK“

Projekat „Linijski park“, koji čine radovi timova mladih arhitekata, do sada najambiciozniji i po obimu najkompleksniji infrastruktirni projekat gradske uprave, predstavljen je danas kod Beton hale u Pristaništu „Beograd“.

Izložbu pobedničkih radova, u prisustvu autora i mnogobrojnih posetilaca, danas su svečano otvorili predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović i glavni urbanista grada Beograda Marko Stojčić i Vesna Tahov, direktorka  Urbanističkog zavoda Beograda.

Predstavljajući projekat i realizaciju „Linijskog parka“, glavni urbanista grada Beograda Stojčić je istakao da će se u urbanističkom smislu u potpunosti transformisati zapušteni javni prostor nekadašnje železničke pruge, od Pristaništa do Pančevačkog mosta.


„Izmeštanjem pruge i prenamenom saobraćajne u zelene površine javne namene, formiraće se uslovi za sve aktivnosti javnog parka. On će obuhvatati prostor dela koridora stare železničke pruge u okviru teritorije opštine Stari grad i Palilula, u dužini od 4600m. Projekat Linijskog, multifunkcionalnog parka rezultiraće povećanjem obima i kvaliteta ozelenjavanja, inovativnim izborima programa aktivnosti. Vodeći se primerima u svetu kao što su Haj Lajn u Njujorku, Rejl koridor u Torontu i drugi, pomenuti park će na sličan način doživeti transformaciju u vidu jedinstvenih zelenih koridora“, rekao je Marko Stojčići i pozvao sugrađane da dostave sve sugestije i primedbe jer je danas počeo Javni uvid u urbanistički plan „Linijskog parka“ koji će uz Adu Ciganliju, postati najznačajniji rekreativni pravac glavnog grada i mesto okupljanja oko kulturnih, rekreativnih i zabavnih sadržaja.


Predsednik Radoslav Marjanović je ocenio da je izgradnja „Linijskog parka“ jedan od najvažnijih projekata za opštinu Stari grad i primer kako treba da sistemski sarađuju Republika, Grad i lokalna samouprava.
„Osim novih šetališta, pešačkih i biciklističkih staza, dečjih igrališta i sportskih terena, zeleni koridor će značajno podići kvalitet života Starograđana, ali i svih stanovnika Grada Beograda. Realizacija ovog projekta značajno će uticati na smanjenje zagađenje vazduha centralne gradske opštine“, poručio je predsednik opštine Radoslav Marjanović i izrazio zadovoljstvo što su idejno rešenje i sadržaje u 10 jedinstvenih celina „Linijskog parka“ kreirali timovi mladih arhitekata.


„Trudili smo se da osmislimo uređenu, kulturnu, sportsku i rekreativnu oazu, koju će koristiti svi građani Beograda.Takođe, nadam se da ćemo zajedno, za koju godinu, otvoriti ovaj park u celoj njegovoj dužini“, rekla je Vesna Tahov iz Urbanističkog zavoda Beograda.

Zajednička poruka autora projekta „Linijski park“ je da su realizacijom ovakvog projekta mlade arhitekte dobile značajan zamajac u kreativnom i profesionalnom smislu pokazujući široj javnosti potencijal unošenja svežih i inovativnih ideja u razvoju grada.


Zainteresovani sugrađani od danas, pa u narednih 15 dana, imaju priliku da se kroz ovu izložbu upoznaju sa idejnim rešenjima projekta „Linijskog parka“, koji će kao jedinstvena funkcionalna celina postati spona centralne gradske zone sa donjim Dorćolom, delom Ade Huje i rekama, i mesto okupljanja oko kulturnih, rekreativnih i zabavnih sadržaja.
Očekuje se da izgradnja starogradskog zelenog koridora ukupne površine 48 hektara traje oko 2,5 godine.