IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „KLIMA I MI – (NE)VIDLJIVI UTICAJ“

Povodom održavanja Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26, u Glazgovu, Velika Britanija, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji u partnerstvu sa Gradskom opštinom Stari grad organizuje izložbu fotografija „Klima i mi – (ne)vidljivi uticaj“, na Trgu Republike u periodu od 2. do 14. novembra 2021. godine.

U fokusu ove izložbe je uticaj klimatskih promena na život ljudi u Srbiji, posebno tokom proteklog leta, koje je bio peto najtoplije u našoj zemlji u poslednjih 70 godina, sa natprosečnim brojem dana u kojima je temperatura prešla 30°C. I u Beogradu će se ovo leto pamtiti, kao treće najtoplije leto u glavnom gradu Srbije od 1888. godine. Tokom 44 noći temperatura se nije spuštala ispod 25 stepeni, a jedan junski dan je sa 38,7°C oborio toplotni rekord star više od 100 godina.

Ideja ove izložbe je da predstavi probleme sa kojima su se tokom vrelog i sušnog leta suočavali građani Srbije, od planina Zlatiborskog okruga, preko Beograda do sremske ravnice, kao i neka od već postojećih rešenja koja mogu pomoći da se adaptiramo na izmenjene klimatske uslove i doprinesemo zaustavljanju rasta globalne temperature.

Otvaranje izložbe planiranoje za utorak, 2. novembar u 14 časova, na Trgu Republike u Beogradu.