ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „КЛИМА И МИ – (НЕ)ВИДЉИВИ УТИЦАЈ“

Поводом одржавања Конференције Уједињених нација о климатским променама COP26, у Глазгову, Велика Британија, Програм Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији у партнерству са Градском општином Стари град организује изложбу фотографија „Клима и ми – (не)видљиви утицај“, на Тргу Републике у периоду од 2. до 14. новембра 2021. године.

У фокусу ове изложбе је утицај климатских промена на живот људи у Србији, посебно током протеклог лета, које је био пето најтоплије у нашој земљи у последњих 70 година, са натпросечним бројем дана у којима је температура прешла 30°C. И у Београду ће се ово лето памтити, као треће најтоплије лето у главном граду Србије од 1888. године. Током 44 ноћи температура се није спуштала испод 25 степени, а један јунски дан је са 38,7°C оборио топлотни рекорд стар више од 100 година.

Идеја ове изложбе је да представи проблеме са којима су се током врелог и сушног лета суочавали грађани Србије, од планина Златиборског округа, преко Београда до сремске равнице, као и нека од већ постојећих решења која могу помоћи да се адаптирамо на измењене климатске услове и допринесемо заустављању раста глобалне температуре.

Отварање изложбе планираноје за уторак, 2. новембар у 14 часова, на Тргу Републике у Београду.