„DAN ZA ZDRAVLJE“ – PREDAVANJE O PREVENCIJI RAKA GRLIĆA MATERICE

U saradnji GO Stari grad i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, epidemiolog dr Nevenka Pavlović, održaće u sredu 27.01. sa početkom u 10.30 časova, predavanje o značaju prevencije, ranog otkrivanja i lečenja raka grlića materice.

Predavanjem u svečanoj sali opštine, koje je namenjeno zaposlenim ženama u GO Stari grad i svim zainteresovanim Starograđankama, starosti od 25 do 49 godina, obeležava se „Dan zdravlja“ u okviru Evropske nedelje prevencije lečenja raka grlića materice.

Dr Nevenka Pavlović govoriće o značaju redovnih ginekoloških pregleda u prevenciji raka grlića materice i drugih bolesti vezanih za žensko reproduktivno zdravlje.

U cilju boljeg informisanja o značaju redovnih preventivnih ginekoloških pregleda, kao i motivaciji žena da ih barem jednom godišnje obave, Evropska asocijacije za borbu protiv raka grlića materice (ECCA), pokrenula je 2007. godine inicijativu za obeležavanje Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, koja se ove godine održava deseti, jubilarni put.

I pored dostupnih i veoma efikasnih mera prevencije, rak grlića materice širom sveta i dalje predstavlja veoma ozbiljan zdravstveni problem. Srbija je jedna od zemalja sa najvišom stopom oboljevanja i smrtnosti od ove maligne bolesti. Nalazi se na četvrtom mestu po oboljevanju, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske, a po smrtnosti čak na drugom mestu, odmah iza Rumunije.