„ДАН ЗА ЗДРАВЉЕ“ – ПРЕДАВАЊЕ О ПРЕВЕНЦИЈИ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

У сарадњи ГО Стари град и Градског завода за јавно здравље Београд, епидемиолог др Невенка Павловић, одржаће у среду 27.01. са почетком у 10.30 часова, предавање о значају превенције, раног откривања и лечења рака грлића материце.

Предавањем у свечаној сали општине, које је намењено запосленим женама у ГО Стари град и свим заинтересованим Старограђанкама, старости од 25 до 49 година, обележава се „Дан здравља“ у оквиру Европске недеље превенције лечења рака грлића материце.

Др Невенка Павловић говориће о значају редовних гинеколошких прегледа у превенцији рака грлића материце и других болести везаних за женско репродуктивно здравље.

У циљу бољег информисања о значају редовних превентивних гинеколошких прегледа, као и мотивацији жена да их барем једном годишње обаве, Европска асоцијације за борбу против рака грлића материце (ЕЦЦА), покренула је 2007. године иницијативу за обележавање Европске недеље превенције рака грлића материце, која се ове године одржава десети, јубиларни пут.

И поред доступних и веома ефикасних мера превенције, рак грлића материце широм света и даље представља веома озбиљан здравствени проблем. Србија је једна од земаља са највишом стопом обољевања и смртности од ове малигне болести. Налази се на четвртом месту по обољевању, после Румуније, Литваније и Бугарске, а по смртности чак на другом месту, одмах иза Румуније.