CVETI SLAVA I DAN OPŠTINE STARI GRAD

Slavu, Cveti i Dan opštine, Gradska opština Stari grad obeležiće u nedelju 12. aprila, nizom manifestacija i uz prisustvo brojnih zvanica, prijatelja i gostiju iz bratskih opština iz inostranstva. Proslava će početi u 10.30 časova kada će Mirjana Božidarević, predsednica opštine, i delegacija opština iz inostranstva položiti venac na spomen obeležje „Predaja ključeva“, mestu gde je 1867. godine Ali-Reza Paša, poslednji turski muhafiz, simbolično predao ključeve srpskih gradova knezu Mihailu Obrenoviću.
Nedaleko odatle, u 10.45, domaćini sa Starog grada i gosti iz bratskih opština položiće cveće na spomenik grčkom junaku Rigi od Fere.
Sečenje slavskog kolača obaviće se u Sabornoj crkvi u 11 časova.
Ove godine prvi put, Jevremova ulica će biti „Ulica susreta“. Od 12 do 15 časova ova ulica će biti centar brojnih događanja.
Gosti Gradske opštine Stari biće predstavnici opština iz inostranstva sa kojima ona dugi niz godina ima partnerske i prijateljske odnose: Sa Kipra, Mr Andreas Gavrilidis, gradonačelnik opštine Jermasoje i Efterpi Orfanidu, iz Makedonije, Vladimir Todorović, gradonačelnik opštine Centar u Skoplju i Violeta Alarova, bivša gradonačelnica. Opštinu Bitolj će predstavljati Đuro Ilić, a grad Kotor Snežana Macić Stanaćev.
Opština Stari grad slavi krsnu slavu Cveti i Dan opštine od 1994. godine. Na taj dan je knez Miloš Obrenović 1815. godine u Takovu podigao drugi srpski ustanak.
Na „Cvetni Četvrtak“, 6. aprila 1867. knez Mihailo Obrenović je na Kalemegdanu primio ključeve Beograda. Hrišćanska crkva slavi Cveti čuvajući uspomenu na dan kada je Isus Hristos ušao u sveti grad Jerusalim.