ЦВЕТИ СЛАВА И ДАН ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД

Славу, Цвети и Дан општине, Градска општина Стари град обележиће у недељу 12. априла, низом манифестација и уз присуство бројних званица, пријатеља и гостију из братских општина из иностранства. Прослава ће почети у 10.30 часова када ће Мирјана Божидаревић, председница општине, и делегација општина из иностранства положити венац на спомен обележје „Предаја кључева“, месту где је 1867. године Али-Реза Паша, последњи турски мухафиз, симболично предао кључеве српских градова кнезу Михаилу Обреновићу.
Недалеко одатле, у 10.45, домаћини са Старог града и гости из братских општина положиће цвеће на споменик грчком јунаку Риги од Фере.
Сечење славског колача обавиће се у Саборној цркви у 11 часова.
Ове године први пут, Јевремова улица ће бити „Улица сусрета“. Од 12 до 15 часова ова улица ће бити центар бројних догађања.
Гости Градске општине Стари биће представници општина из иностранства са којима она дуги низ година има партнерске и пријатељске односе: Са Кипра, Мр Андреас Гаврилидис, градоначелник општине Јермасоје и Ефтерпи Орфаниду, из Македоније, Владимир Тодоровић, градоначелник општине Центар у Скопљу и Виолета Аларова, бивша градоначелница. Општину Битољ ће представљати Ђуро Илић, а град Котор Снежана Мацић Станаћев.
Општина Стари град слави крсну славу Цвети и Дан општине од 1994. године. На тај дан је кнез Милош Обреновић 1815. године у Такову подигао други српски устанак.
На „Цветни Четвртак“, 6. априла 1867. кнез Михаило Обреновић је на Калемегдану примио кључеве Београда. Хришћанска црква слави Цвети чувајући успомену на дан када је Исус Христос ушао у свети град Јерусалим.