POČELA REKONSTRUKCIJA PARKIĆA I DEČJEG IGRALIŠTA NA KOPITAREVOJ GRADINI – MALA ZELENA OAZA U SRCU GRADA

Na inicijativu Gradske opštine Stari grad, u saradnji sa JKP „Zelenilo Beograd“, otpočeli su radovi na rekonstrukciji zelenih površina i igrališta za decu, kao i postavka novog mobilijara u parkiću ispred vrtića „Mrvica“, na Kopitarevoj gradini.

Rekonstrukcijom je obuhvaćen prostor od 436 kvadratnih metara, a novo idejno rešenje doprineće poboljšanju funkcionalnosti i povezanosti prostora samog skvera. Sva oprema za dečije igralište biće montirana na zaštitnoj podlozi od livene gume. Igralište će biti opremljeno najsavremenijim  rekvizitima i koji će, osim igre, biti značajni i za razvoj motorike i koordinacije pokreta kod dece. Na ovoj lokaciji predviđeno je postavljanje klackalica, njihalica i kombinovanih dečijih rekvizita za igre poput „Sunožni skokovi“, „Školice“, kao i aplikacije- „Riba“, „Kit“ i „Jež“.

Posebno interesantno mališanima biće postavka nove, velike tabla za pisanje kredom, koja će se nalaziti na zelenoj površini tik do dečijeg igrališta. Po završetku radova, naši najmlađi, ali sugrađani svih generacija, dobiće jedan novi, savremeni parkić, opremljen po najvišim standardima, a  koji će biti pravi kutak za igru, druženje i odmor. Obnovljenom igralištu posebno se raduju 150 mališana vrtića „Mrvica“ Predškolske ustanove „Dečji dani“ koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Gradska Opština Stari grad i  JKP „Zelenilo Beograd“  nastaviće sa rekonstrukcijom dečijih igrališta i zelenih javnih površina, kako bi sva starogradska deca imala bezbedne prostore, opremljene najsavremenijim rekvizitima za bezbrižnu igru.

Zgrada vrtića „Mrvica“,  obližnje spomen kuće – muzej „Jovana Cvijića“ i biblioteka „Jovan Jovanović Zmaj”, kao i pijaca „Skadarlija“, zajedno sa istostimenim skverom  i parkićem pripadaju zaštićenoj prostorno kulturno-istorijskoj celini Kopitareva  gradina, o kojoj brine Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.