ŽIVOT JE PRUŽENA RUKA DRUGOME

Poznata glumica Branka Veselinović već dve godine ima člansku kartu Društva za brigu o starim licima Starog grada. Prvi put je došla kada su je pozvali da učestvuje u njihovim tradicionalnim priredbama i to je bio dovoljan razlog da poželi da tu i ostane.

Da je Branka po svemu netipična glumica govori i podatak da je još 2003. godine obeležila šezdeset pet godina svog umetničkog rada. Gospođa Veselinović je bila prvakinja Jugoslovenskog dramskog pozorišta i njegov je doživotni član. Ipak, ovog doajena naše glume mnogi znaju i po njenom humanitarnom radu, kao i po fondu «Branke i Mlađe Veselinović za stipendiranje invalidne omladine».

Na intervju zakazan u prostorijama Društva ona dolazi sa rukama punim knjiga. Jednu, na koju je posebno ponosna, odmah izdvaja. To je knjiga pesama za decu pod nazivom «S decom bez prestanka».

Šta vas je dovelo baš ovde pored tolikih vaših interesovanja?

– Dolazim često i sedim dugo jer sam prepoznala elan kod ovih ljudi. To su osobe koje rade noć i dan za dobro drugih. I ja sam kao i oni, puna vere i nade u ljude. Biljanu Backović, predsednicu društva znam od ranije ali sam u međuvremenu upoznala i ostale.

Kada ste napisali poslednju pesmu?

– Sinoć. Probudila sam se i napisala još jdnu pesmu namenjenu deci. Meni ništa nije teško kada su deca u pitanju. Skupljam im igračke, crtam im , pravim lutke. Deca su moj život.

Kako ste uspeli da uvek ostanete vedri i nasmejani?

– Zato što verujem i što sam uvek okrenuta drugima. Toliko je ljudi na ovom svetu koji čekaju na vašu pomoć, toliko je napuštene dece, usamljenih ljudi. Bolesnih za koje znaju samo njihovi najbliži.Moj život, to je pružena ruka drugome. Ipak, iza veselog izraza uvek ima i nečeg drugog i nije slučajno knjiga o meni nazvana «Na dnu smeha leže suze», ali ja se ne dam.

Društvo obeležilo 30 godina svoga rada

Zahvalnicu dobila i redakcija lista „Stari grad“

Društvo za brigu o starim licima održalo je prethodnog meseca u sali opštine Stari grad Svečanu akademiju povodom 30 godina svoga postojanja. Kako dolikuje slavljenicima deljene su diplome i zahvalnice dugogodišnjim čalanovima, donatorima društva, opštini Stari grad kao osnivaču a zahvalnicu je dobila i redakcija lista „Stari grad“ za praćenje rada Društva.

Iako su članovi Društva uz pomoć opštine bili na izletima na Oplencu i Fručkoj gori, ova Svečana akademija bila je povod da se ukaže i na predstojeće akcije s obzirom na neadekvatne prostorije u kojima rade. Društvo za brigu o strarim licima time apeluje da im se pomogne da svoje prostorije okreče i dobiju kompjuter i faks.

Društvu preko leta neće raditi, „znači vidimo se u septembru“, poručuju oni i naglašavaju da im je telefonski broj promenjen u 2629-662.

Besplatni saveti

U okviru svojih redovnih aktivnosti Društvo svojim članovima nudi stalne i besplatne usluge u sledećim terminima:

Ponedeljak od 9 do 12 časova: lekarski saveti opšte prakse
Sreda merenje pritiska od 9 do 11
Sreda: besplatni pravni saveti od 15:30 do 16:30
Petak: lekar kardiologa od 10 do 12 časova.

Pored ovoga, članovi mogu koristiti servisne usluge:
Majstor u kući za sitne popravke, struja, voda, stolarija.
Pomoć u kući: nabavka namirnica, lekova.
Program “Domaćica u kući” – održavanje higijene, spremanje obroka, druženje u kući – razgovori, šetnje.
Servis za pranje i peglanje veša daje članovima Društva 20 posto popust na usluge.
Članovi mogu da dođu u prostorije Društva i da čitaju dnevnu štampu besplatno.

Sve servisne usluge se prethodno zakazuju na telefon 2629 – 662. Prijem i upis novih članova obavlja se svakog dana u Dobračinoj 11 a članarina iznosi 150 dinara.