STAROGRADSKI VRTIĆI POSTALI VELIKO GRADILIŠTE

Na Vidovdan 28. juna predškolska ustanova «Dečji dani» obeležila je 86 godina svoga postojanja. Preko 200 devojčica i dečaka ponosno je nosilo oznake svog vrtića od Slavije do Kalemegdana. Prošetali su se Knez Mihailovom i došli do vrtića «Leptirić» u Jevremovoj gde ih je čekala muzika, kolači i sladoled. Veseli mališani kroz pesmu i igru pokazali su odraslima šta je za njih ljubav, tolerancija, čovekoljublje, istinoljublje i sve one vrednosti koje ostaju kroz sva vremena.

Snežana Nešić, direktorka predškolske ustanove «Dečji dani» kaže da su se opredelili za ovaj datum jer su listajući knjige iz prošlosti naišli na podatak da se upravo naziv njihove ustanove «Dečji dani» prvi put spominje 28. juna 1919. godine. Tako su se u sećanje na taj dan i ovoga juna neki novi klinci kretali centralnim gradskim ulicama i deleći osmehe i radost.

Snežana Nešić je tačno godinu dana na mestu direktora predškolske ustanove «Dečji dani» pa je pitamo kako joj je na ovom mestu?

– Moram da vam kažem da sam ja radila dvadeset i dve godine kao vaspitač, najvećim delom u pripremnim grupama OŠ «Kralj Petar Prvi». To je bio poseban oblik rada, nešto sasvim novo kod nas u radu sa decom, a onda sam devedsetih godina prešla u «Dečje dane». Meni u radu sa vrtićima ništa nije ni novo, ni strano. Nije mi teško ni kao direktoru. To jeste izazov za čoveka jer morate svakog trenutka sve da imate pod kontrolom ali ja sam takav čovek, volim da sagledavam stvari u celini, da svakog trenutka znam šta se događa i šta treba uraditi. Snalazim se, imam dobre saradnike, ovde su ljudi vredni i kreativni.
Starogradski vrtići su jedno od najlepših mesta na našoj opštini jer se u poslednje vreme sređuju mnogi objekti.

– Radovi se odvijaju se pod pokroviteljstvom grada kao osnivača predškolske ustanove «Dečji dani». Još prošle godine krenuli smo sa uređenjem zgrade Dunavkog obdaništa u Dušanovoj ulici. To je prelepa stara zgrada koju je trebalo potpuno rekonstruisati.Tamo su urađeni veliki radovi, izvlačena je vlaga iz prostorija, sve je okrečeno, sređena je kuhinja, vešeraj, zamenjena stolarija. Sama zgrada ima prelepe terase i pod zaštitom je spomenika kulture. Fasada je sređena, restauriran je mozaik koji je u prednjem delu dvorišta. Ostalo je još da se urede kupatila i da se ceo objekat okreči. Do septembra bi trebalo da bude gotovo.

Direktorka naglašava da je Opština Stari grad obećala da će im nabaviti kompletan nameštaj za ovaj objekat u Dušanovoj, za «Majski cvet» i «Mrvicu». U ovoj godini „Dečji dani“ su imali sanaciju krova na «Majskom cvetu» u Vasinoj ulici i krečenje jednog dela prostorija s obzirom da je i ova zgrada pod zaštitom spomenika kulture. U njoj je zamenjen parket a u planu je i krečenje cele zgrade.

„U «Leptiriću» u Jevremovoj ulici zamenjujemo deo krova i stolariju a u centralnoj kuhinji uradićemo nove instalacije. Izmenićemo pločice na ulazu u zgradu koje su klizave i nisu adekvatne. Odobrena su sredstva i samo treba da se krene sa radovima. Treba da počnu radovi i u našem «Lola klubu» u Francuskoj gde deca dolaze prema potrebi. I ovu zgradu ćemo detaljno raditi sa krečenjem i zamenom stolarije. Na Terazijama imamo tri grupe i jedan mali „ušuškan“ objekat. I tu bismo hteli da okrečimo, sredimo kupatila i terasu jer ova deca nemaju dvorište. Terasa treba da dobije tendu i da se zamene pločice“-kaže direktorka predškolske ustanove „Dečji dani“.

Vrtići godinama prioritet Opštine

Uređenje svih vrtića koji pripadaju predškolskoj ustanovi «Dečji dani» oduvek je bio prioritet Opštine. Zahvaljujući njenoj pomoći mnogi od njih, poput onog u Solunskoj ulici, danas su pravi raj za mališane. Na inicijativu Mirjane Božidarević predsednice opštine Stari grad «Gradsko zelenilo» napravilo je pitom park sa ljuljaškama i svim onim što najmlađi najviše vole. Postavljeni su podovi, nameštaj, nabavljene nove igračke. Opština je popravila krovove i instalacije na vrtićama, sredila kuhinje i pomogla u nabavci komjutera i drugih savremenih didaktičkih sredstava.