ZAVRŠENA AKCIJA ČIŠĆENJA PRIOBALJA NA DORĆOLU

Udružena akcija čišćenja grada Beograda i komunalnih preduzeća na uređenju priobalja nastavljena je danas na potezu od Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović” do Beton hale. U završnim radovima na ovom potezu učestvovalo je 40 radnika javnih preduzeća i 40 volontera, koji su prikupili skoro 1.000 kubika otpada, istakao je predstavnik Odeljenja za praćenje, koordinaciju i upravljanje projektima „Čvorište” Darko Glavaš.
On je naveo da je iskorišćena prilika da se zbog niskog vodostaja očisti ovaj veoma nepristupačan teren, na kome je dugo godina taložen različit otpad. Tako su radnici i volonteri danas naišli čak i na dva okvira sa municijom puške „kalašnjikov”, a pre pet dana, na istom potezu, pronađena je municija za puškomitraljez „M 84”.
On je pozvao sugrađane da čuvaju obale i ne bacaju otpad, posebno onaj koji može da ugrozi živote drugih ljudi, podsetivši da malo gradova u Evropi ima ovako divnu prirodu.
Predstavnik JP „Beogradvode” Vladimir Pavlović dodao je da se radi o najnepristupačnijem terenu na beogradskom priobalju. On je zahvalio na pomoći kolegama iz drugih komunalnih preduzeća, kao i volonterima, jer bez njih ova akcija ne bi bila tako efikasna.
Tehnički direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Vladimir Bogićević naveo je da u ovoj akciji to preduzeće učestvuje sa 40 zaposlenih i neophodnom mehanizacijom, jer je u pitanju veoma težak, nepristupačan teren.
Pomoćnik direktora operative JKP „Gradska čistoća” Dragan Cvetković rekao je da to preduzeće učestvuje sa deset radnika i dva transportna vozila, jer se sa ovog dela priobalja ručno iznosi dugo godina taloženo smeće.
Volonter Slobodan Kondić uputio je apel građanima da se u što većem broju priključe ovakvim i sličnim akcijama, kako bi zaštitili autentični izgled beogradskog priobalja i grada uopšte. On kaže da je učestvovao u više sličnih akcija, koje su organizovane u okviru „Beogradizacije Beograda”.
U dosadašnjoj udruženoj akciji čišćenja priobalja Save i Dunava uklonjeno je više od 3.000 kubika otpada, istakli su organizatori i najavili nastavak akcije ka Glavnoj železničkoj stanici.