ЗАВРШЕНА АКЦИЈА ЧИШЋЕЊA ПРИОБАЉА НА ДОРЋОЛУ

Удружена акција чишћења града Београда и комуналних предузећа на уређењу приобаља настављена је данас на потезу од Спортског центра „Милан Гале Мушкатировић” до Бетон хале. У завршним радовима на овом потезу учествовало је 40 радника јавних предузећа и 40 волонтера, који су прикупили скоро 1.000 кубика отпада, истакао је представник Одељења за праћење, координацију и управљање пројектима „Чвориште” Дарко Главаш.
Он је навео да је искоришћена прилика да се због ниског водостаја очисти овај веома неприступачан терен, на коме је дуго година таложен различит отпад. Тако су радници и волонтери данас наишли чак и на два оквира са муницијом пушке „калашњиков”, а пре пет дана, на истом потезу, пронађена је муниција за пушкомитраљез „М 84”.
Он је позвао суграђане да чувају обале и не бацају отпад, посебно онај који може да угрози животе других људи, подсетивши да мало градова у Европи има овако дивну природу.
Представник ЈП „Београдводе” Владимир Павловић додао је да се ради о најнеприступачнијем терену на београдском приобаљу. Он је захвалио на помоћи колегама из других комуналних предузећа, као и волонтерима, јер без њих ова акција не би била тако ефикасна.
Технички директор ЈКП „Зеленило – Београд” Владимир Богићевић навео је да у овој акцији то предузеће учествује са 40 запослених и неопходном механизацијом, јер је у питању веома тежак, неприступачан терен.
Помоћник директора оперативе ЈКП „Градска чистоћа” Драган Цветковић рекао је да то предузеће учествује са десет радника и два транспортна возила, јер се са овог дела приобаља ручно износи дуго година таложено смеће.
Волонтер Слободан Кондић упутио је апел грађанима да се у што већем броју прикључе оваквим и сличним акцијама, како би заштитили аутентични изглед београдског приобаља и града уопште. Он каже да је учествовао у више сличних акција, које су организоване у оквиру „Београдизације Београда”.
У досадашњој удруженој акцији чишћења приобаља Саве и Дунава уклоњено је више од 3.000 кубика отпада, истакли су организатори и најавили наставак акције ка Главној железничкој станици.