TEHNIČKA ŠKOLA „DRVO ART“ USPOSTAVILA SARADNJU SA SREDNJOM ŠKOLOM „GALILEO GALILEJ“ IZ KORDOBE

Starogradska tehnička škola „Drvo art“ uspostavila je saradnju sa Srednjom školom „Galileo Galilej“ iz Kordobe u Španiji. Delegacija škole iz Andaluzije, direktor Huan Fernando Himenez i profesorke Maria Pilar Garsija i Ester Kanjizares Sevilja borave ovih dana u zvaničnoj poseti starogradskoj školi.

Tim povodom se Nedeljko Jovanović, član Veća opštine Stari grad zadužen za oblasti sporta i omladine, susreo sa gostima iz Španije i sa njihovim domaćinom Zoricom Đoković, direktorkom „Drvo arta“, srednje škole, koja ima razvijenu međunarodnu saradnju i učestvuje u projektima programa „Erazmus +“ Evropske unije, u oblasti stručnog obrazovanja mladih.

„Saradnja sa „Galilejom“ je uspostavljena na inicijativu kolega iz Kordobe koji su, po preporuci Instituta Servantes, prepoznali „Drvo art“ kao partnera sa kojim bi mogli da sarađuju. Naše škole imaju slične obrazovne profile u oblasti pejzažne arhitekture i hortikulture, iako su obrazovni sistemi u Srbiji i Španiji različiti. Naši gosti su imali priliku da upoznaju Stari grad, kao i ustanove značajne za oblasti u okviru kojih ćemo sarađivati – Poljoprivrednu školu, Poljoprivredni fakultet, Botaničku baštu, posetiće i veliku kompaniju koja proizvodi sadnice ruža u Šapcu, a upoznali su se i sa predstavnicima NVO „PIN“, koja pruža psiho-socijalnu podršku osnaživanju mladih“, kaže direktorka „Drvo arta“ Zorica Đoković.

Tokom radnih sastanaka sa kolektivom „Drvo arta“ definisana su načela saradnje razmene i stručne praksi učenika zasnovana na rodnoj ravnopravnosti, kao i uključenosti migranata, koji su već obuhvaćeni obrazovnim procesima u obe stručne škole. Razmena učenika podrazumeva dvoedeljni studijski boravak u školama, upoznavanje sa obrazovnim programima pejzažne arhitekture i hortikulture, kao i sa socijalnim partnerima obe škole.

Član Veća Nedeljko Jovanović je naglasio da će opština Stari grad podržati saradnju ovih škola posebno jer su u pitanju naša dece koja će stručnim usavršavanjem sticati nova iskustva, dodatno se obrazovati, i ta znanja prenositi drugima, a dodatno će naučiti i španski jezik.

„Ovakvi programi su odlični. Opština Stari grad će pružiti svu tehničku i logističku podršku kako bi se saradnja nesmetano odvijala, u partnerskom odnosu sa Andaluzijom i njenim glavnim gradom Kordobom“, rekao je Jovanović, koji je imao priliku da obnovi znanje španskog jezika, jer je deo svoje rukometne karijere proveo u Španiji.

Gosti iz „Galileo Galileja“ nisu krili da su prezadovoljni prijemom i prijatno iznenađeni ukazanom prilikom da se upoznaju sa „bogatom istorijskom i multikulturalnom tradicijom našeg glavnog grada, posebno Dorćola“, u kome se nalazi Tehnička škola „Drvo art“.