UREĐENJE PLATOA U SREMSKOJ

Opština Stari grad, Grad Beograd i Agrobanka zajedno će učestvovati u projektu sređivanja platoa u Sremskoj ulici. Izvođač radova je JKP „Zelenilo-Beograd“, dok je idejni projekat potpisao Biro za projektovanje ovog gradskog preduzeća. Vrednost radova je oko 7 miliona dinara.

– Uređenje pešačkih prostora i promocija trgova i parkova danas se promoviše svugde u svetu. Zbog toga smo rešili da podržimo predlog gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine da se plato u Sremskoj iznad Terazijskog tunela pretvori u malu zelenu oazu – kaže Dejan Kovačević, načelnik Opštinske uprave Starog grada.

Pjaceta iznad Terazijskog tunela, prema projektu JKP „Zelenilo-Beograd“, zamišljena je kao krovna bašta, koja će biti oblikovana u duhu moderne arhitekture fasade Agrobanke. Dekorativni segment prostora činiće klupe, korpe, osvetljenje, a u kasnijoj fazi radova previđeno je postavljanje jedne fontane. U skladu sa stremljenjima svetskih gradova ka ekotopediji, ozelenjavanju pešačkih zona, JKP „Zelenilo-Beograd“ obezbediće za plato u Sremskoj ulici travu, niske, polegle, zimzelene sadnice, kao i perene, višegodišnji cvetni sadni materijal.

Nova pjaceta biće dostupna i osobama sa invaliditetom. Njihovo kretanje ka platou biće moguće iz Sremske ulice, gde će biti postavljena rampa.