GRADSKA OPŠTINA STARI GRAD I UNIVERZITET UMETNOSTI U BEOGRADU POTPISALI MEMORANDUM O SARADNJI

Zamenica načelnika Uprave GO Stari grad Nataša Gavrilović i rektorka Univerziteta umetnosti u Beogradu prof.dr Mirjana Nikolić potpisale su Memorandum o saranji u cilju ostvarivanja zajedničke vizije kojom se centralna beogradska opština pozicionira kao pokrovitelj i promoter savremenog umetničkog stvaralaštva, a kultura i umetnost integrišu u održivi ekonomski razvoj lokalne zajednice.

Susretu su prisustvovali i prorektorka Univerziteta umetnosti prof. Biljana Radovanović Brkanović, direktorka Ustanove kulture GO Stari grad „Parobrod“ Marija Pavlović i generalni sekretar Univerziteta umetnosti Petar Zorić.

„Saradnja opštine i Univerziteta umetnosti ići će u pravcu prezentacije umetničkog rada i umetničkih ostvarenja profesora, studenata i saradnika sa sva četiri umetnička fakulteta koja se nalaze u okviru našeg Univerziteta. Želja nam je da kulturne sadržaje što više približimo građanima Starog grada, a mladim umetnicima pružimo priliku da afirmišu svoje stvaralaštvo“, rekla je prof.dr Mirjana Nikolić, rektorka Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Nataša Gavrilović, zamenica načelnika Uprave opštine Stari grad, izrazila je zadovoljstvo što je opština ponovo uspostavila prekinute veze sa Univerzitetom umetnosti u Beogradu.

„Čast je ponovo sarađivati sa institucijom koja ima ogroman značaj za srpsku kulturu i umetnost, posebno kada je reč o podsticanju talentovanih mladih umetnika. Opština je oduvek imala saradnju sa umetničkim fakultetima, pomagala kada je to bilo neophodno kako donacijama u opremi i renoviranju objekata, tako i u nagrađivanju studenata generacije sa sva četiri fakulteta Univerziteta umetnosti. Nadam se da ćemo i u budućnosti, u skladu sa finansijskim mogućnostima, uspeti ponovo da izađemo u susret“, kazala je Nataša Gavrilović.

Univerzitet umetnosti je, pod imenom Umetnička akademija, osnovan 10. juna 1957. godine. Članice Univerziteta umetnosti u Beogradu su Fakultet muzičke umetnosti, Fakultet likovne umetnosti, Fakultet primenjenih umetnosti i Fakultet dramskih umetnosti. U svojoj istoriji dugoj preko šest decenija Univerzitet umetnosti je imao 18 rektora.