ГРАДСКА ОПШТИНА СТАРИ ГРАД И УНИВЕРЗИТЕТ УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ ПОТПИСАЛИ МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ

Заменица начелника Управе ГО Стари град Наташа Гавриловић и ректорка Универзитета уметности у Београду проф.др Мирјана Николић потписале су Меморандум о сарањи у циљу остваривања заједничке визије којом се централна београдска општина позиционира као покровитељ и промотер савременог уметничког стваралаштва, а култура и уметност интегришу у одрживи економски развој локалне заједнице.

Сусрету су присуствовали и проректорка Универзитета уметности проф. Биљана Радовановић Бркановић, директорка Установе културе ГО Стари град „Пароброд“ Марија Павловић и генерални секретар Универзитета уметности Петар Зорић.

„Сарадња општине и Универзитета уметности ићи ће у правцу презентације уметничког рада и уметничких остварења професора, студената и сарадника са сва четири уметничка факултета која се налазе у оквиру нашег Универзитета. Жеља нам је да културне садржаје што више приближимо грађанима Старог града, а младим уметницима пружимо прилику да афирмишу своје стваралаштво“, рекла је проф.др Мирјана Николић, ректорка Универзитета уметности у Београду.

Наташа Гавриловић, заменица начелника Управе општине Стари град, изразила је задовољство што је општина поново успоставила прекинуте везе са Универзитетом уметности у Београду.

„Част је поново сарађивати са институцијом која има огроман значај за српску културу и уметност, посебно када је реч о подстицању талентованих младих уметника. Општина је одувек имала сарадњу са уметничким факултетима, помагала када је то било неопходно како донацијама у опреми и реновирању објеката, тако и у награђивању студената генерације са сва четири факултета Универзитета уметности. Надам се да ћемо и у будућности, у складу са финансијским могућностима, успети поново да изађемо у сусрет“, казала је Наташа Гавриловић.

Универзитет уметности је, под именом Уметничка академија, основан 10. јуна 1957. године. Чланице Универзитета уметности у Београду су Факултет музичке уметности, Факултет ликовне уметности, Факултет примењених уметности и Факултет драмских уметности. У својој историји дугој преко шест деценија Универзитет уметности је имао 18 ректора.