U ČAST DUNAVA I SAVE

Uz opojan miris iz mnogobrojnih kotlića u kojima su se kuvale njoke sa morskim plodovima i riblja čorba, uz prisustvo brojnih sugrađana otvoren je šesti „Fiš fest“, koji će trajati do 1. jula 2012. godine.

Festival, u čast Dunava i Save, svečano je otvorio predsednik Gradske opštine Stari grad Dejan Kovačević , uz prisustvo zamenika predsednika Dejana Stefanovića. Naša opština je od samog osnivanja pokrovitelj turističko – zabavne manifestacije koja se održava kod Kule Nebojša na prostoru nekadašnje „Vodene varoši“.

– Ovo je šesti Festival koji je prerastao obale Dunava i Save, jer na njemu imamo goste i učenike iz inostranstva. „Fiš fest“ je postao prava turistička manifestacija našeg grada koja uspešno predstavlja potencijale i prirodne lepote Beograda i Starog grada, rekao je Dejan Kovačević.

U čast „Fiš festa“, kao i prethodnih godina, predsednik GO Stari grad je na obali Dunava zasadio drvo.

U hladu, sa lepezom i osvežavajućim napicima sugrađani su strpljivo čekali da se skuva čorba od morskih plodova za 5.000 posetilaca. Starograđanaka Vesna Maksimović kaže da je ovde prvi put i da je manifestacija je sjajna i na prelepom mestu, uz reku, podno kalemegdanskih zidina i na početku najlepšeg godišnjeg doba, leta.
– Potrudiću se da i narednih dana dolazim na Fiš Fest, poručila je gospođa Maksimović.

Naša sugrađanka Olga Sokolović kaže: – Živela sam u centralnoj gradskoj opštini 13 godina i veliki sam zaljubljenik u Stari grad. Manifestacija je fenomenalna, veoma mi se sviđa. Reka uvek smiruje, izvlači negativnu energiju, privlači puno ljudi, a sa dobrom čorbom, dolaze i prijateljstvo i ljubav, kaže Olga Sokolović.

Manifestacija je značajna i za lokalni – ekonomski razvoj jer pruža šansu i starim zanatima. Ima i humanitarni karakter jer će se drugog dana održati i slikarska kolonije a od prodaje radova prihod je namenjen manastiru Sveta Petka kod Paraćina, u kome su zbrinute osobe sa posebnim potrebama.