TRI DECENIJE „SINGIDUNUMA“

Galerija „ Singidunum“, u Knez Mihailovoj ulici, 30. juna, proslavila je trideset godina rada. Umetnički savet ULUPUDS-a i kustosi galerije organizovali su prigodnu izložbu radova umetnika koji su u tom vremenskom periodu samostalno izlagali.

Zorica Đermanov, kustos, podsetila je je da je 1980. godine na inicijativu ULUPUDS-a otvorena galerija u kojoj je do sada ostvareno više od 1.500 grupnih i samostalnih izložbi. Kustos „Singidunuma“ se i ovoga puta zahvalila opštini Stari grad na pomoći i dugogodišnjoj saradnji.

Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad, pozdravljajući okupljene građane, ukazala je na poseban značaj Galerije koja u Knez Mihailovoj postoji 30 godina, ali da je tako postala sastavni deo ove ulice da je doživljavamo da je oduvek bila tu. Predsednica je „Galeriji “Singidunum“ poželela još mnogo lepih godina u čuvenoj Knez Mihailovoj ulici.

– Zadovoljstvo mi je što prisustvujem obeležavanju ovako značajnog jubileja, jer trajanje jedne kulturne institucije svedoči o ljudima koji u njoj rade, njihovom trudu, zainteresovanosti publike – rekao je Nebojša Bradić, ministar kulture, otvarajući izložbu.

Ideja kustosa bila je da se predstave radovi umetnika čije su izložbe u tom periodu bile najzapaženije, najkvalitetnije, najposećenije. Na izložbi učestvuju: Darko Ranković, Boro Nježić, Bosa Kićevac, Milanka Berberović, Miodrag Šurjanac, Jugoslav Vlahović, Zorka Stevanović, Marija Tasovac, Velimir Vukićević, Stevan Čukić, Zoran Blažina, Novak Koloman, Antonija Dragutinović, Marinela Koželj, Svetlana Pavlović Đindo…

Obeležavanje ovog jubileja biće prilika da se okupe renomirana imena iz oblasti: arhitekture, industrijskog i grafičkog dizajna, kostimografije, scenografije, vajarstva, primenjene keramike, slikarstva, umetničke fotografije, modnog tekstila , teorije,kritike i istorije umetnosti.

Za muzički deo ispred Galerije „Singidunum“ bio je zadužen „Duo moderato“.