ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ „СИНГИДУНУМА“

Галерија „ Сингидунум“, у Кнез Михаиловој улици, 30. јуна, прославила je тридесет година рада. Уметнички савет УЛУПУДС-а и кустоси галерије организовали су пригодну изложбу радова уметника који су у том временском периоду самостално излагали.

Зорица Ђерманов, кустос, подсетила је је да је 1980. године на иницијативу УЛУПУДС-а отворена галерија у којој је до сада остварено више од 1.500 групних и самосталних изложби. Кустос „Сингидунума“ се и овога пута захвалила општини Стари град на помоћи и дугогодишњој сарадњи.

Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град, поздрављајући окупљене грађане, указала је на посебан значај Галерије која у Кнез Михаиловој постоји 30 година, али да је тако постала саставни део ове улице да је доживљавамо да је одувек била ту. Председница је „Галерији “Сингидунум“ пожелела још много лепих година у чувеној Кнез Михаиловој улици.

– Задовољство ми је што присуствујем обележавању овако значајног јубилеја, јер трајање једне културне институције сведочи о људима који у њој раде, њиховом труду, заинтересованости публике – рекао је Небојша Брадић, министар културе, отварајући изложбу.

Идеја кустоса била је да се представе радови уметника чије су изложбе у том периоду биле најзапаженије, најквалитетније, најпосећеније. На изложби учествују: Дарко Ранковић, Боро Њежић, Боса Кићевац, Миланка Берберовић, Миодраг Шурјанац, Југослав Влаховић, Зорка Стевановић, Марија Тасовац, Велимир Вукићевић, Стеван Чукић, Зоран Блажина, Новак Коломан, Антонија Драгутиновић, Маринела Кожељ, Светлана Павловић Ђиндо…

Обележавање овог јубилеја биће прилика да се окупе реномирана имена из области: архитектуре, индустријског и графичког дизајна, костимографије, сценографије, вајарства, примењене керамике, сликарства, уметничке фотографије, модног текстила , теорије,критике и историје уметности.

За музички део испред Галерије „Сингидунум“ био је задужен „Дуо модерато“.