TREĆA ZONA U DONJEM DORĆOLU

Od danas je u donjem Dorćolu počeo sa radom novi sistem parkiranja. Zonski sistem, koji je uveo JKP „Parking servis” u saradnji sa gradskim Sekretarijatom za saobraćaj , oivičen je ulicama: Džordža Vašingtona, Tadeuša Košćuška, Cara Dušana, Dunavskom, Bulevarom despota Stefana, Cvijićevom, Poenkareovom i Venizelisovom. Proširenje zonskog sistema parkiranja inicirala je opština Stari grad na zahtev građana. Stanari koji imaju prijavljeno prebivalište u tom delu grada, a poseduju automobil na svoje ime, imaju pravo na povlašćenu parking kartu i parkiranje bez vremenskog ograničenja.

Povlašćene parking karte mogu se kupiti od danas, 25. maja, u prostorijama JKP “Parking servis” u Ulici Starine Novaka 22, radnim danima od 07-21 i subotom od 07-14 časova. Za kupovinu povlašćene parking karte potrebno je priložiti fotokopiju lične karte i saobraćajne dozvole.

Povlašćena parking karta ne važi u zelenoj zoni u drugim delovima grada, već isključivo u delu u kojem korisnik povlašćene parking karte stanuje. Za one koji nemaju povlašćenu parking kartu, u trećoj zoni parkiranje je vremenski ograničeno na tri sata i plaća se po započetom satu po ceni od 23,00 dinara.

Dodatne informacije stanari mogu saznati u Info-media centaru u Kraljice Marije 7, ili putem telefona 30-35-400, ili slanjem pitanja na adresu info@parking-servis.co.rs.

Na zahtev Sekretarijata za saobraćaj Saobraćajni fakultet u Beogradu je 2007 godine napravio analizu efekata uvođenja zonskog sistema parkiranja u krugu dvojke. Analiza je pokazala da u proseku pet vozača dnevno iskoristi jedno parking mesto, dok je taj broj u crvenoj zoni čak 7 korisnika.

Pored uvođenja parking zone, na donjem Dorćolu se menja režim saobraćaja i uvodi sistem jednosmernih ulica. Na taj način biće olakšano kretanje svih učesnika u saobraćaju i biće ubrzan protok saobraćaja kroz uske dorćolske ulice. Zbog toga je projekat proširenja zone na donjem Dorćolu od opšteg interesa za sve građane Beograda.