TРЕЋA ЗОНA У ДОЊЕМ ДОРЋОЛУ

Од данас је у доњем Дорћолу почео са радом нови систем паркирања. Зонски систем, који је увео ЈКП „Паркинг сервис” у сарадњи са градским Секретаријатом за саобраћај , оивичен је улицама: Џорџа Вашингтона, Тадеуша Кошћушка, Цара Душана, Дунавском, Булеваром деспота Стефана, Цвијићевом, Поенкареовом и Венизелисовом. Проширење зонског система паркирања иницирала је општина Стари град на захтев грађана. Станари који имају пријављено пребивалиште у том делу града, а поседују аутомобил на своје име, имају право на повлашћену паркинг карту и паркирање без временског ограничења.

Повлашћене паркинг карте могу се купити од данас, 25. маја, у просторијама ЈКП “Паркинг сервис” у Улици Старине Новака 22, радним данима од 07-21 и суботом од 07-14 часова. За куповину повлашћене паркинг карте потребно је приложити фотокопију личне карте и саобраћајне дозволе.

Повлашћена паркинг карта не важи у зеленој зони у другим деловима града, већ искључиво у делу у којем корисник повлашћене паркинг карте станује. За оне који немају повлашћену паркинг карту, у трећој зони паркирање је временски ограничено на три сата и плаћа се по започетом сату по цени од 23,00 динара.

Додатне информације станари могу сазнати у Инфо-медиа центару у Краљице Марије 7, или путем телефона 30-35-400, или слањем питања на адресу info@parking-servis.co.rs.

На захтев Секретаријата за саобраћај Саобраћајни факултет у Београду је 2007 године направио анализу ефеката увођења зонског система паркирања у кругу двојке. Анализа је показала да у просеку пет возача дневно искористи једно паркинг место, док је тај број у црвеној зони чак 7 корисника.

Поред увођења паркинг зоне, на доњем Дорћолу се мења режим саобраћаја и уводи систем једносмерних улица. На тај начин биће олакшано кретање свих учесника у саобраћају и биће убрзан проток саобраћаја кроз уске дорћолске улице. Због тога је пројекат проширења зоне на доњем Дорћолу од општег интереса за све грађане Београда.