TAKTILNA METALNA GAZIŠTA ZA SLEPE NA 4 AUTOBUSKE STANICE GSP-A

Gradska opština „Stari grad“ po projektu Udruženja građana „ALTHEA“, postaviće taktilna metalna gazišta za slepe i slabovide osobe na četiri autobuske stanice Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd u centralnoj zoni grada, i to na Trgu Republike, na stajalištima linije 24 i u Makedonskoj ulici, na autobuskoj i trolejbuskoj stanici kod zgrade GO Stari grad i kod „Politike“. Taktilna gazišta postaviće se tokom novembra kako bi slepim i slabovidim pomogla u njihovoj lakšoj orijentaciji u prostoru i korišćenju linija GSP-a.

Taktilna gazišta se rade na osnovu svetskih iskustava a njihova funkcija je i da slabovide i slepe osobe usmeravaju, upozoravaju i obaveštavaju o promenama u kretanju i upozore na eventualna opasnostima od saobraćaja.

„Altea“ je pri razvoju elemenata tzv. „taktilnih vođica“ i u realizaciji projekta konsultovala stručnjake iz ove oblasti – tiflopedagoge, instruktore orijentacije i kretanja koji se bave svim segmentima osposobljavanja slepih i slabovidnih osoba za sigurno i samostalno kretanje uz pomoć dugog belog štapa. Taktilne vođice su dizajnirane da se potpuno uklapaju u okolinu. Elementi taktilnih površina udovoljavaju svim traženim specifikacijama iz pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom.

Osnovne karakteristike taktilnih gazišta:

    • izdignuti su od površine maksimalno do 7 mm,
    • ne otežavaju kretanje invalidskih kolica,
    • prepoznatljive su na dodir stopala ili štapa,
    • ne zadržavaju vodu, sneg ni prljavštinu,
    • lako se čiste i održavaju.

Elementi taktilnih površina, vođica i čep, su izrađeni pojedinačno i pojedinačno se ugrađuju, što daje niz dodatnih prednosti.

svedoci većih tragedija ili manjih nezgoda koje su se mogle na vrijeme izbeći ili umanjiti.