AKVARELI ZLATKA PAVLOVIĆA U KUĆI ĐURE JAKŠIĆA

U Galeriji kuće Đure Jakšića u Skadarliji, u petak 22. oktobra u 19 časova, biće otvorena izložba akvarela Zlatka Pavlovića.

Prema rečima prof. dr Danica Radunović Stolić, kolorit je ono što slikarskom poduhvatu Zlatka Pavlovića daje izuzetno mesto u vizuelnoj percepciji slikara pejzažiste. Jednostavno rečeno njegovi akvareli su ugođaj za oko i lirsko treperenje boja

– Slike Zlatka Pavlovića su male čarolije smaragdnih, ćilibarskih, rubinskih, modrozelenih, bledožutih ili crvenkastih tonova na kojima je zabeležen jedan kratki, nadahnuti trenutak, spontano prenet po celoj površini slike koja postaje time delo neprolazno i vanredno. Pesma jedne kičice, istakao je prof. dr Kamenko M. Marković.

Zlatko Pavlović je poznat po svom likovnom stvaralaštvu ali i po pisanoj reči. Svoje likovne radove prvi put je izložio 1963. godine, kao učenik osnovne škole a prvu izložbu imao je 1966. godine kao učenik Učiteljske škole. Od tada su se nizale brojne samostalne izložbe. Likovna dela su mu u galerijama i privatnim kolekcijama u više od 30 država sveta, od Švedske, Novog Zelanda, Malezije do Australije. Autor je osam murala, likovni urednik više časopisa, autor pozorišnih plakata. Radio je kopije Rembrantovih crteža i akvarela povodom 400 godina Rembratovog rođenja.