PETAR MARIĆ, NAJBOLJI HARMONIKAŠ NA SVETU

Mladi umetnik na harmonici Petar Marić postao je dvostruki pobednik Svetskog kupa u kategoriji koncertista. Ovo najprestižnije svetsko takmičenje u oblasti harmonike, koje ima tradiciju dugu 63 godine, održalo se protekle nedelje u Varaždinu, u Hrvatskoj.

Kako smo čuli od njegovog profesora Aleksandra Nikolića iz muzičke škole „Vučković“, Petar je svoje sjajno muziciranje tokom napornog troetapnog takmičenja, dodatno upotpunio pobedom i u kategoriji virtuozne variete muzike, te na taj način napravio jedinstveni podvig i ujedinio titule najboljeg svetskog umetnika na harmonici u svim muzičkim žanrovima.

Internacionalni stručni žiri koga je činilo devet članova iz različitih zemalja, a kojim je predsedavao eminentni ruski profesor Viačeslav Semjonov, bio je jednoglasan tokom sve tri etape da je Petar Marić apsolutni pobednik svetskog kupa.

Ova pobeda donela je Petru osim prestižne titule i zvanja najboljeg svetskog umetnika na harmonici, obezbeđenu bogatu svetsku koncertnu aktivnost u sledećoj godini, pa je već pozvan na velike festivale u Orlando na Floridi, Šangaj, Tampere u Finskoj, Spoleto u Italiji, Moskvu…

Petar je inače dugogodišnji učenik prof. Aleksandra Nikolića, sa kojim će osim pedagoške, nadalje nastaviti aktivnu saradnju i u vidu zajedničkih koncertnih nastupa.

Petra Marića će beogradska publika moći da vidi već 4. novembra na Kolarcu, kada će kao specijalni gost nastupiti na velikom tango spektaklu kojim će biti otvoren 7. Beogradski tango festival.