SVETSKI DAN TURIZMA – BESPLATNI OBILASCI BEOGRADSKE TVRĐAVE

Povodom Svetskog dana turizma, u sredu, 27. septembra 2017. godine, ulaz u objekte na Beogradskoj tvrđavi biće besplatan. Posetioci će moći da obiđu Rimski bunar, Sahat kulu, Kulu Nebojšu, Stambol kapiju, Vojni bunker i Veliki barutni magacin. Svi objekti biće otvoreni od 11 do 19 časova.

Istog dana, JP „Beogradska tvrđava” i Narodni muzej u Beogradu organizovaće dve ture kroz zbirku rimskih kamenih spomenika – stalnu postavku Velikog barutnog magacina. Od 11 i od 12 časova kustosi Narodnog muzeja, čijoj zbirci spomenici i pripadaju, organizovaće besplatno stručno vođenje kroz zbirku za sve posetioce Velikog barutnog magacina. Prethodna prijava nije potrebna.

Veliki barutni magacin

Ukopan je u steni zapadnog podgrađa. Nastao je u vreme velike austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Gradnja je trajala samo dve godine, od 1718. do 1720. godine, sa ciljem da se što pre napravi bezbedno sklonište za barut, mesto zaštićeno od neprijateljske artiljerije. Oko ove građevine, sredinom XVIII veka izgrađen je izuzetno jak zaštitni bedem.

Danas je Veliki barutni magacin delimično obnovljen i uređen. U prvoj sali nalazi se postavka rimskih kamenih spomenika, stela, sarkofaga i žrtvenika koji su tokom niza godina prikupljani i donošeni sa mnogobrojnih nalazišta Beograda, Kosmaja i Kostolca. U Velikom barutnom magacinu ili Barutani povremeno se održavaju koncerti i pozorišne predstave.

Program „Dani evropske baštine” preuzmite OVDE