СВЕТСКИ ДАН ТУРИЗМА – БЕСПЛАТНИ ОБИЛАСЦИ БЕОГРАДСКЕ ТВРЂАВЕ

Поводом Светског дана туризма, у среду, 27. септембра 2017. године, улаз у објекте на Београдској тврђави биће бесплатан. Посетиоци ће моћи да обиђу Римски бунар, Сахат кулу, Кулу Небојшу, Стамбол капију, Војни бункер и Велики барутни магацин. Сви објекти биће отворени од 11 до 19 часова.

Истог дана, ЈП „Београдска тврђава” и Народни музеј у Београду организоваће две туре кроз збирку римских камених споменика – сталну поставку Великог барутног магацина. Од 11 и од 12 часова кустоси Народног музеја, чијој збирци споменици и припадају, организоваће бесплатно стручно вођење кроз збирку за све посетиоце Великог барутног магацина. Претходна пријава није потребна.

Велики барутни магацин

Укопан је у стени западног подграђа. Настао је у време велике аустријске реконструкције Београдске тврђаве. Градња је трајала само две године, од 1718. до 1720. године, са циљем да се што пре направи безбедно склониште за барут, место заштићено од непријатељске артиљерије. Око ове грађевине, средином XVIII века изграђен је изузетно јак заштитни бедем.

Данас је Велики барутни магацин делимично обновљен и уређен. У првој сали налази се поставка римских камених споменика, стела, саркофага и жртвеника који су током низа година прикупљани и доношени са многобројних налазишта Београда, Космаја и Костолца. У Великом барутном магацину или Барутани повремено се одржавају концерти и позоришне представе.

Програм „Дани европске баштине” преузмите ОВДЕ