STAROGRADSKI PRAZNIK

Opština Stari grad obeležila je 5. aprila krsnu slavu Cveti i Dan opštine tradicionalnom manifestacijom „Jevremova – ulica susreta“.

Uprkos kiši, jedna od najlepših dorćolskih ulica bila je, sedmi put za redom, mesto susreta, druženja i dobrog raspoloženja.

Preko sto učesnika je predstavilo svoj rad Starograđanima i gostima „Jevremove“ – od Kancelarije za mlade, Volonterskog servisa, Saveta za zaštitu životne sredine opštine Stari grad, preko SRPC „Milana Galeta Muškatirovića“ i Ustanove kulture „Parobrod“, do različitih udruženja građana, sportskih klubova, organizacija i ustanova centralne gradske opštine.

Manifestaciji je prethodio protokolarni deo. Sečenje slavskog kolača obavljeno je u Sabornoj crkvi, gde je otac Branko Topalović pozdravio goste iz inostranstva, Starograđane i domaćine – predsednika Dejana Kovačevića, zamenika predsednika Dejana Stefanovića, članove Veća, odbornike Skupštine opštine i zaposlene u Upravi.

Gosti i domaćini položili su cveće na spomenik Rigi od Fere i na spomen obeležje na Kalemegdanu, gde je knez Mihailo Obrenović primio ključeve srpskih gradova od Turaka (1867).

Delegacije zbratimljenih gradova i opština predvodili su gradonačelnik kiparske Jermasoje Andreas Gavrilidis, grada Kotora Aleksandar Stjepčević, Bitolja Vladimir Taleski i predsednik skopske opštine Centar Andrej Žernovski.

„Jevremova – ulica susreta“ svečano je otvorena tačno u podne ispred UK „Parobrod“. Nakon pozdravnog govora predsednika Dejana Kovačevića, nastupio je Vasil Hadžimanov sa svojim bendom. U okviru drugog uličnog džez festivala – „Džezvremove“ sugrađani, naoružani dobrim raspoloženjem i kišobranima, uživali su i u svirci Beogradskog Diksilend Orkestra, Hot Club of Belgrade, i benda Vlade Maričića sa Tanjom Jovićević.

Na štandovima Saveta za ekologiju i SRPC „Milan Gale Muškatirović“ okupili su se mnogi jer su članovi Saveta za ekologiju delili sadnice ukrasnog cveća. Za nepuna dva sata podelili su preko 400 saksija prvog prolećnog cveća. Ujedno, građani su se prijavljivali za dobijanje ekoloških kesa za reciklažu.

Na „Galetovom“ štandu Starograđani su dobili na poklon po dve karte za bazen.

Mališani su kod vrtića „Leptirić“ farbali radove od keramike koje su sami napravili, crtali na štafelajima, oblikovali plastelin… U Kući Đure Jakšića starogradska muzika i recitovanje stihova podsetili su dobri duh Skadarlije. Nastupali su glumac i pesnik Vico Dardić i Vjera Adžić, sopran, uz gitaru Uroša Teofilovića i klarinet Veriše Miloradovića.

UK “Parobrod” je povodom 100. godišnjice rođenja Branka Ćopića postavio dvodimenzionalnu statuu pisca koji je obeležio mnoga detinjstva. Statua je urađena po idejnom crtežu karikaturiste Dušana Petričića.

Simbol manifestacije je „kockica“, koja podseća na nekadašnju dorćolsku kaldrmu, u kojoj su posetioci „Ulice susreta“ mogli da saberu i sačuvaju utiske iz „Jevremove“.

Opširniju reportažu pratite u novom, prazničnom broju Informatora GO Stari grad.