СТАРОГРАДСКИ ПРАЗНИК

Општина Стари град обележила је 5. априла крсну славу Цвети и Дан општине традиционалном манифестацијом „Јевремова – улица сусрета“.

Упркос киши, једна од најлепших дорћолских улица била је, седми пут за редом, место сусрета, дружења и доброг расположења.

Преко сто учесника је представило свој рад Старограђанима и гостима „Јевремове“ – од Канцеларије за младе, Волонтерског сервиса, Савета за заштиту животне средине општине Стари град, преко СРПЦ „Милана Галета Мушкатировића“ и Установе културе „Пароброд“, до различитих удружења грађана, спортских клубова, организација и установа централне градске општине.

Манифестацији је претходио протоколарни део. Сечење славског колача обављено је у Саборној цркви, где је отац Бранко Топаловић поздравио госте из иностранства, Старограђане и домаћине – председника Дејана Ковачевића, заменика председника Дејана Стефановића, чланове Већа, одборнике Скупштине општине и запослене у Управи.

Гости и домаћини положили су цвеће на споменик Риги од Фере и на спомен обележје на Калемегдану, где је кнез Михаило Обреновић примио кључеве српских градова од Турака (1867).

Делегације збратимљених градова и општина предводили су градоначелник кипарске Јермасоје Андреас Гаврилидис, града Котора Александар Стјепчевић, Битоља Владимир Талески и председник скопске општине Центар Андреј Жерновски.

„Јевремова – улица сусрета“ свечано је отворена тачно у подне испред УК „Пароброд“. Након поздравног говора председника Дејана Ковачевића, наступио је Васил Хаџиманов са својим бендом. У оквиру другог уличног џез фестивала – „Џезвремове“ суграђани, наоружани добрим расположењем и кишобранима, уживали су и у свирци Београдског Диксиленд Оркестра, Hot Club of Belgrade, и бенда Владе Маричића са Тањом Јовићевић.

На штандовима Савета за екологију и СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“ окупили су се многи јер су чланови Савета за екологију делили саднице украсног цвећа. За непуна два сата поделили су преко 400 саксија првог пролећног цвећа. Уједно, грађани су се пријављивали за добијање еколошких кеса за рециклажу.

На „Галетовом“ штанду Старограђани су добили на поклон по две карте за базен.

Малишани су код вртића „Лептирић“ фарбали радове од керамике које су сами направили, цртали на штафелајима, обликовали пластелин… У Кући Ђуре Јакшића староградска музика и рецитовање стихова подсетили су добри дух Скадарлије. Наступали су глумац и песник Вицо Дардић и Вјера Аџић, сопран, уз гитару Уроша Теофиловића и кларинет Верише Милорадовића.

УК “Пароброд” је поводом 100. годишњице рођења Бранка Ћопића поставио дводимензионалну статуу писца који је обележио многа детињства. Статуа је урађена по идејном цртежу карикатуристе Душана Петричића.

Симбол манифестације је „коцкица“, која подсећа на некадашњу дорћолску калдрму, у којој су посетиоци „Улице сусрета“ могли да саберу и сачувају утиске из „Јевремове“.

Опширнију репортажу пратите у новом, празничном броју Информатора ГО Стари град.