STARI GRAD NA REKAMA

Širom planete obeležava se Svetski dan zaštite životne sredine – 5. jun. Ove godine obeležava se pod sloganom “Emisija CO2 – kako menjati navike”, u znaku smanjenja emisije ugljen-dioksida u atmosferu. Savet za ekologiju Stari grad i opština Stari grad pridružili su se obeležavanju ovog dana. Na delu zelene površine iza teniskih terena i JPSRC „Gale Muškatirović“, učenici osnovnih starogradskih škola kao i učenici Trgovačke škole organizovali su u prepodnevnim satima mnoštvo akcija koje su imale za cilj samo jedno – čuvajmo životnu okolinu. Dok su osnovci sa kesama za smeđe obilazili i sakupljali smeće, učenici Trgovačke škole su farbali klupe. I članovi opštinskog Saveta za ekologiju su bili aktivni, gospođa Svetlana Kondić-Kaurin sadila je kadifu, dok su radnici JKP „Gradsko zelenilo“ i „Gradska čistoća“ odnosili pokošenu travu. Sav potreban materijal obezbedila je opština a takođe svi koji su učestvovali dobili su majice, kape i osveženje.

Pripadnici Rečne policije i članovi DVD „Stari grad“ su prikupljali iz Dunava smeće.

„ Okupili smo se danas ovde sa željom da stvorimo još jedan kutak za igranje najmlađih. Inače opština u kontinuitetu radi na održavanju i zaštiti životne sredine ali i na podizanju svesti građana da i su i oni dužni da se brinu o svom okruženju. Na ovom potezu postavili smo klackalice, klupe i đubrijere“ rekla je predsednica opštine Mirjana Božidarević.

Ovom obeležavanju prisustvovao je i ministar za zaštitu životne sredine u Vladi Srbije Saša Dragin koji je rekao da je danas u Beogradu da da podršku i priznanje opštini Stari grad koja dosta radi na očuvanju svoje okoline i koja na taj način brine i o zdravlju svojih građana. Saša Dragin izjavio je da Srbija 36. Svetski dan zaštite životne sredine dočekuje sa ratifikovanim “Kjoto protokolom” (2007), a prošle nedelje je usvojena i Odluka o postavljanju tela za treći mehanizam “Kjoto protokola,” koji predstavlja mehanizam čistog razvoja.

“Na taj način će svi koji budu ulagali u čiste tehnologije na teritorije Srbije i obezbedili nova radna mesta za građane, moći da očekuju takozvane “karbon kredite”, što znači da će se isplatiti onima koji na takav način budu ulagali u Srbiju, a mi istovremeno nećemo biti “groblje stare tehnologije”, rekao je Dragin.