« STARI GRAD NA DVE REKE»

Svečanim otvaranjem dečjeg igrališta kod Spomenika obalskim radnicima ( kod Savskog pristaništa) opština Stari grad i Savet za ekologiju obeležili su Dan zaštite životne sredine, 5. jun.
« Na inicijativu građana koji stanuju na ovom potezu, odlučili smo da ovaj deo zelene površine pretvorimo u dečje igralište i da najmlađima ali i njihovim roditeljima omogućimo da na ovom lepom uređenom i opremljenom delu i to pored reke uživaju u letnjim danima», rekla je predsednica Saveta za ekologiju opštine Stari grad Dragana Tepšić.
Pribavljanje neophodne dokumentacije trajalo je oko dve godine ali upornost se isplatila i sada je najmlađim Starograđanima na raspolaganju još jedno igralište. Klupe ,tobogan, ljuljaške i sve što je neophodno za igru najmlađih našlo se na nekoliko metara od reke Save.
«Opština Stari grad se trudi da preko čitave godine radi na održavanju čistoće obala, priobalja i zelenih površina. Poseban akcenat stavljamo na naše najmlađe i trudimo se da svaki deo zelene površine uredimo tako da deca mogu da se na njemu igraju. Jeste da život u centru daje određene prednosti ali s druge strane izloženi smo većem zagađenju i vazduha i tla», istakla je predsednica opštine Mirjana Božidarević i čestitala članovima Saveta za ekologiju za ovogodišnju akciju posebno se zahvalivši Ljiljani Petrović, sekretaru Saveta za ekologiju.
Ovom prilikom predsednica je istakla da opština Stari grad radi na izradi LEAP-a kao i to da je neophodna saradnja sa odgovarajućim institucijama koje bi radile na merenju zagađenja vazduha, vode i tla. «Tako bismo evidentirali zagađivače i samim tim preuzeli odgovarajuće mere zaštite. Da bi akcija bila uspešna trebalo bi da se sprovede na teritoriji Beograda jer zagađenje ne možete staviti u administrativne granice»izjavila je Mirjana Božidarević.
I dok su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva «Stari grad» sakupljali otpad iz reke, na štandu Saveta za ekologiju učenici Srednje Trgovačke škole delili su učenicima trećih i četvrtih razreda Osnovnih škola majce, rukavice i kese za sakupljanje otpada, dok su najmlađi dobijali zmajeve.
Vrednost uređenja dečjeg igrališta iznosi 1.260.000 dinara.