« СТАРИ ГРАД НА ДВЕ РЕКЕ»

Свечаним отварањем дечјег игралишта код Споменика обалским радницима ( код Савског пристаништа) општина Стари град и Савет за екологију обележили су Дан заштите животне средине, 5. јун.
« На иницијативу грађана који станују на овом потезу, одлучили смо да овај део зелене површине претворимо у дечје игралиште и да најмлађима али и њиховим родитељима омогућимо да на овом лепом уређеном и опремљеном делу и то поред реке уживају у летњим данима», рекла је председница Савета за екологију општине Стари град Драгана Тепшић.
Прибављање неопходне документaције трајало је око две године али упорност се исплатила и сада је најмлађим Старограђанима на располагању још једно игралиште. Клупе ,тобоган, љуљашке и све што је неопходно за игру најмлађих нашло се на неколико метара од реке Саве.
«Општина Стари град се труди да преко читаве године ради на одржавању чистоће обала, приобаља и зелених површина. Посебан акценат стављамо на наше најмлађе и трудимо се да сваки део зелене површине уредимо тако да деца могу да се на њему играју. Јесте да живот у центру даје одређене предности али с друге стране изложени смо већем загађењу и ваздуха и тла», истакла је председница општине Мирјана Божидаревић и честитала члановима Савета за екологију за овогодишњу акцију посебно се захваливши Љиљани Петровић, секретару Савета за екологију.
Овом приликом председница је истакла да општина Стари град ради на изради ЛЕАП-а као и то да је неопходна сарадња са одговарајућим институцијама које би радиле на мерењу загађења ваздуха, воде и тла. «Тако бисмо евидентирали загађиваче и самим тим преузели одговарајуће мере заштите. Да би акција била успешна требало би да се спроведе на територији Београда јер загађење не можете ставити у административне границе»изјавила је Мирјана Божидаревић.
И док су припадници Добровољног ватрогасног друштва «Стари град» сакупљали отпад из реке, на штанду Савета за екологију ученици Средње Трговачке школе делили су ученицима трећих и четвртих разреда Основних школа мајце, рукавице и кесе за сакупљање отпада, док су најмлађи добијали змајеве.
Вредност уређења дечјег игралишта износи 1.260.000 динара.