SRPSKA BALKANSKA LEPOTA IZ PERSPEKTIVE JEDNOG AMERIKANCA

Humanitarna izložba „Srpska balkanska lepota iz perspektive jednog Amerikanca“, autora Veslija Čanela, biće otvorena u Etnografskom muzeju 13. avgusta i trajaće do 3. septembra. Izložba fotografija predstavlja šestogodišnji projekat inspirisan lepotama Srbije, koji se realizuje zahvaljujući gostoprimstvu Etnografskog muzeja u Beogradu. Organizatori su udruženje „Krugovi umetnosti“ i EUS Srbija, dok je podržku pružila Gradska opština Stari grad.

Prihod od prodaje fotografija će putem donacija biti prosleđen deci sa invaliditetom preko udruženja građana „Evo ruka“, kako bi se obezbedio prostor za svakodnevni boravak i specijalan rad sa decom posebnih potreba. Svi učesnici, kao i čitava organizacija, imaju veliku želju da pomognu deci kako bi njihova svakodnevica bila bolja i osmeh veći.

Vesli Čanel je američki fotograf iz Atlante, koji je u proteklih deset godina Srbiju obišao čak osamnaest puta. Šest godina trebalo je ovom izvrsnom umetniku da napravi neverovatne fotografije širom Srbije i iz tog posla razvije veliku ljubav i naklonost prema našoj zemlji. U središtu njegove fotografske vizije uvek su dva principa – prvi je da vidi nevidljivo i primeti lepotu u onome što često nije uočljivo, a dugi je oživljavanje i angažovanje fotografije, bilo da je u pitanju drvo, grad, cvet ili osoba. Ljubav prema Srbiji počela je u jednom američkom kafiću kada je Vesli iz džepa izvukao zaostalu novčanicu od sto dinara…

Gradska opština Stari grad poziva sve suragrađane i ljubitelje umetnosti da posete izložbu, kao i sve one koji su u mogućnosti da putem kupovine neke od fotografija pomognu deci sa posebnim potrebama. Ulaz je besplatan tokom tri nedelje trajanja izložbe.